Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 12711 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Novobric of Gebroeders Lauwers

Noeveren (Boom)
Steenbakkerij Novobric, met bedrijfsgebouwen ten zuiden en ten noorden van de Noeverseweg.


ID: 12733 | Bouwkundig element

Molens en fabrieksgebouwen

Noeveren (Boom)
Tegen de Rupel aan voormalige molens met twee rechthoekige fabrieksgebouwen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 12727 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Frateur

Noeveren 193-196 (Boom)
Steenbakkerij minstens opklimmend tot het begin van de 18de eeuw met bedrijfsgebouwen ten noorden van de Noeverseweg. Buiten werking sedert 1981.


ID: 12731 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Peeters-Van Mechelen

Noeveren 257, 260-261, 257A (Boom)
Steenbakkerij met bedrijfsgebouwen ten noorden van de Noeverseweg. Gesloten in 1975.


ID: 12623 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Leens-Huysmans

Papensteenstraat (Boom)
Steenbakkerij ten oosten van de Antwerpsestraat; aan de steenweg staan twee batterijen klampovens met achteraan een kleine schouw; iets meer noordwaarts een grote reeks klampovens.


ID: 12708 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Boomse Keramiek Huybrechts

Scherpenhoek 70 en omgeving (Boom)
Tegen de Rupel aan, Boomse Keramiek Huybrechts, opgericht ter plaatse van de vroegere steenbakkerij Briqueteries en Tuileries Réunies.


ID: 200195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen en molenaarswoning

Pastorijstraat (Boortmeerbeek)
Korenwatermolen met turbine; maalvaardig maar niet in bedrijf. De maalinstallatie dateert van 1908. Het complex bestaat uit het hoofdgebouw met loodrecht hierop een zijvleugel. Langs de Molenbeek zijn de oorspronkelijke hooilanden verbost.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. Het gebied vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 31823 | Bouwkundig element

Stroopfabriek Wijnants

Ervaert 1B (Borgloon)
In 1878 koopt Guillaume Wijnants, zoon van een fruitkoopman, gronden aan in de Stationsstraat om er in 1879/1880 zijn eerste stroopfabriek te bouwen, reeds snel vervangen door de huidige gebouwen.


ID: 31988 | Bouwkundig element

Hoeve Pexters

Graeth 6-7 (Borgloon)
Voorheen ook brouwerij. Op de Ferrariskaart van 1771-77 aangeduid als gesloten, in de Atlas van de Buurtwegen van 1844 als semi-gesloten.