2943 resultaten
ID: 75899 | Bouwkundig element
A. De Brabanterstraat 112 (Denderleeuw)
Gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats. Korfboogvormige inrijpoort geflankeerd door vereenvoudigde Toscaanse pilasters opgenomen in dienstgebouw. Woonhuis heden met voortuintje en lage muur, vernieuwd in neo-Vlaamserenaissance-trant. Witgeschilderde dienstgebouwen op gepikte plint.
ID: 75900 | Bouwkundig element
A. De Cockstraat 6 (Denderleeuw)
Alleenstaand herenhuis met grote achtertuin en voortuintje, afgesloten van de straat door middel van een laag baksteenmuurtje met een ijzeren hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak.
ID: 8175 | Bouwkundig element
Dorp (Denderleeuw)
Kruisbasiliek met driebeukig schip opgetrokken uit natuursteen en gelegen op een sterke verhoging ten oosten van de dorpskom aan de Denderoever. Heden ontruimd kerkhof met ommuring van baksteen en zandsteen met ijzeren balustrade. Oorspronkelijke kerkhoftoegang via twee arduinen pijlers versierd met doodskopreliëf.
ID: 8164 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 18 (Denderleeuw)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder schilddak. Baksteenbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw met verwerking van zandsteen. Grote beboomde en deels ommuurde achtertuin gelegen aan de Dender. Voortuintje afgesloten door middel van een hoge aansluitende muur bij de kerkhofomheining; overluifeld poortje tussen natuurstenen pijlers.
ID: 8189 | Bouwkundig element
Welleplein (Denderleeuw)
De oude kerk, uit de 14de tot 15de eeuw, stond te midden van het huidig dorpsplein, tegenover de pastorie en werd in 1875 afgebroken. Opbouw van de nieuwe neogotische kerk naar ontwerp van Modeste De Noyette in 1871. Kruisbasiliek met westtoren, ingeplant op het uiteinde van het dorpsplein, naast de pastorie. Kerkhof ten noorden met een collectie aan graftekens uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.
ID: 8192 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Welleplein 27 (Denderleeuw)
Pastorie uit de 19de eeuw met voortuintje en hekwerk op bakstenen muurtje en voorts aan zuidelijke kerkzijde en langs de Kerkstraat ommuurde tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruitertje.
ID: 48910 | Bouwkundig element
Baasrodestraat (Dendermonde)
In 1837 liet het gemeentebestuur deze nieuwe begraafplaats aanleggen. Middengang en centraal deel van het zogenaamde Hofken uit 1874 met kerkhofkruis en graftekens, 35 gietijzeren grafkruisen; latere uitbreidingen. In 1894 werd aan de Baasrodestraat ter breedte van de begraafplaats van 1837 een bakstenen muur met centrale poort en aansluitend op de hoeken een dodenhuisje en bergplaats voor de grafmaker gebouwd.
ID: 207095 | Bouwkundig element
Begijnhof 24-25 (Dendermonde)
In de noordwesthoek van het begijnhof, achter een voortuin en hoge bakstenen muur ingeplant vrijstaand gebouw bestaande uit de voormalige oude infirmerie die in kern mogelijk dateert uit de tweede helft van de 15de of uit het begin van de 16de eeuw en tot 1975 nog woning van de grootjuffer en de bijgebouwde vleugel van 1709 of nieuwe infirmerie.
ID: 48070 | Bouwkundig element
Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.
ID: 48072 | Bouwkundig element
Begijnhoflaan 68 (Dendermonde)
Huidig herenhuis gebouwd tussen 1841 en 1843. De Fundatie Verpletsen was hier gevestigd van 1843 tot het jaar van afschaffing in 1864 en voorzag in onderdak van een aantal religieuzen en weeskinderen. Achterin gelegen gebouw omsloten door een ruime ommuurde tuin met ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers. Schuin ingeplant volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, rechts circa 1910 vergroot met een lage aanbouw onder plat dak. Traditioneel opgevat als een dubbelhuis in neoclassicistische stijl, met zeer sobere gevelafwerking.