Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 72807 | Bouwkundig element

Schutterstoren of Toewip met herbergpui

Diestsestraat 182 (Leuven)
Herbergpui van voormalige herberg “In de toewip” met achteraan op het perceel schutterstoren of Toewip. De herbergpui met betegeling uit de art-decoperiode en de Toewip werden volgens de bouwplannen in 1936 opgetrokken door brouwerij en mouterij "De Eendracht". Tot 2019 hield de gelijknamige Toewipmaatschappij haar schietingen in deze toren.


ID: 73521 | Bouwkundig element

School Grasmushof en portierswoning

Grasmushof 1-5, Kapucijnenvoer 48 (Leuven)
In 1957 door architect Frans Delang ontworpen lagere school die voor de stad Leuven gebouwd werd in opdracht van de universiteit.


ID: 306272 | Bouwkundig element

Bioscoop Lido, café en woning

Henricus Wittebolsstraat 12 (Leuven)
De voormalige bioscoop Lido, later ook nog Roxy genoemd en kadastraal geregistreerd in 1941, werd in modernistische stijl gebouwd als cinemazaal met café en woonhuis.


ID: 126781 | Bouwkundig element

Museumsite Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28-30, Savoyestraat 6-10 (Leuven)
Het in 2009 geopende museum M, een ontwerp van architect Stéphane Beel, verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.


ID: 206124 | Bouwkundig element

Provinciaal Centrum Van Humbeeck-Piron

Mechelsevest 90, 94-96 (Leuven)
Het Provinciaal Centrum Van Humbeeck-Piron is gelegen op een groot, hellend terrein en omvat een villa in cottage-stijl uit 1926, een atelier uit 1933 en een museum uit 1961.


ID: 307110 | Bouwkundig element

Kerk en gemeenschapscentrum Sint-Joannes-Bosco

Ortolanenstraat 4-6 (Leuven)
De Sint-Joannes Boscokerk is een brutalistische zaalkerk met gemeenschapscentrum en pastorie, opgetrokken in betonblokken in 1967-1970 naar ontwerp van architect Marc Dessauvage, gekend voor zijn vooruitstrevende en brutalistische ontwerpen van zogenaamde ‘huis- of woonkerken’. De Don Boscokerk kreeg reeds van bij het ontwerp een verregaand multifunctioneel gebruik als gemeenschapscentrum en is een architecturale getuige van de post-conciliaire theologische opvattingen.


ID: 306285 | Bouwkundig element

Foyer Remy

Privaatweg 7 (Leuven)
De Foyer Remy is een modernistisch gebouw in een zakelijke baksteenarchitectuur, dat tussen 1928-1930 werd opgetrokken naar een ontwerp van architect Jean de Ligne. De opdrachtgever was de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De Foyer voorzag in verschillende voorzieningen ten gunste van de werknemers werkzaam in de stijfselfabriek en woonachtig in de directe omgeving van de fabriek en de Foyer. De Foyer werd gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


ID: 73607 | Bouwkundig element

Sint-Antoniusschool

Redingenstraat 4 (Leuven)
Voormalige feestzaal van de Sint-Antoniusschool in neotraditionele stijl, in 1959 door L. Mispelter ontworpen als een haaks op de straat ingeplante vleugel met drie traveeën brede trapgevel, en aanpalend éénlaags toegangsvolume met een rondboogdeur.


ID: 306289 | Bouwkundig element

Gemeenschapslokaal De Mess

Remylaan 16 (Leuven)
De Mess werd vanaf 1914-1919 gebouwd als eetruimte voor bedienden en kaderpersoneel verbonden aan de stijfselfabriek Remy en als hotel voor ingenieurs die er tijdelijk werkzaam waren. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. Het functionele gebouw kreeg een verzorgde en statige vormgeving. De relatief grote authenticiteit van het pand wordt versterkt door de aanwezigheid van het oorspronkelijke hekwerk ter hoogte van de voortuin.


ID: 42204 | Bouwkundig element

Neoclassicistische manege

Rijschoolstraat 21 (Leuven)
In 1836 door stadsarchitect F.H. Laenen ontworpen rijschool ten dienste van de ruiterijkazerne en aanleiding voor de totstandkoming van het neoclassicistisch bouwkundig totaalensemble.