1206 resultaten
ID: 208717 | Bouwkundig element
Provinciebaan 3 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, de oprijlaan is afgezoomd met populieren. Omgevende weides met opgaande bomen en boomgaard, restant van poel (hellend terrein). Erftoegang via ijzeren hekken tussen betonnen pijlers.
ID: 208873 | Bouwkundig element
Vladslostraat 16 (Koekelare)
Aan de straat gelegen hoevesite, als site minimaal teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis en achterliggende kleinere nutsgebouwen (vervallen) georganiseerd rondom een begraasd erf met grote poel.
ID: 208807 | Bouwkundig element
Westveldweg (Koekelare)
Duits bassin uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 16542 | Bouwkundig element
Allaertshuizenstraat 5, Veldweg 4 (Koksijde)
Eertijds uithof van de abdij Ten Duinen, nu verdeeld in twee afzonderlijke hoeven, confer voormalige Opper- en Neder Allaershuyse, gelegen binnen eenzelfde, circa rechthoekig deels met linden omzoomde omwalling, met centrale drenkplaats. Witgekalkte veldkapel onder een gebogen zadeldak, uit de 19de eeuw.
ID: 16300 | Bouwkundig element
Ten Bogaerdelaan 10, 12A (Koksijde)
Vermoedelijk ontstaan in het tweede kwart van de 12de eeuw, ten tijde van Robrecht van Brugge. Heden nog grotendeels omwalde hoeve, bereikbaar via verharde oprit en walbrug met toegangspoort. Ommuurd, grotendeels met gras begroeid, quasi rechthoekig erf met centrale drenkplaats, waarrond gebouwen: ten noorden, monumentale schuur; ten oosten, stallen en toegangspoort; ten zuiden, kerkgebouw en abtswoning; achterliggende boomgaard.
ID: 300071 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groeningenlei, Kontichhof (Kontich)
Het domein heeft zich gevormd vanaf de 16de eeuw. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is gelegen in een ruim omhaagd landschapspark met parkbos dat in zijn huidige vorm grotendeels dateert uit het einde van de 19de eeuw.
ID: 13523 | Bouwkundig element
Pierstraat 365 (Kontich)
Landhuis in cottagestijl met neotraditionele elementen, naar ontwerp van Camille Bal uit 1911. Gelegen binnen ommuurd domein met conciërgewoning en grote vijver.
ID: 91199 | Bouwkundig element
Handzamestraat 159 (Kortemark)
Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin.
ID: 91001 | Bouwkundig element
Ieperstraat 28 (Kortemark)
Achteringelegen bungalow met aansluitende tuinaanleg, volgens het kadaster daterend van 1979, naar het ontwerp van architect Marc Vandendries (Veurne) en gebouwd in opdracht van toenmalig burgemeester Daniel Lambrecht, zie bouwaanvraag van 1975. Naar verluidt wordt het ontwerp van architect Marc Vandendries tussen 1975 en 1979 aangepast door de bevriende Georges Messiaen, toen pastoor-leerkracht in het college van Torhout.
ID: 91093 | Bouwkundig element
Torhoutstraat 5 (Kortemark)
Voormalige notariswoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie jaarankers "1776" in de rechter zijgevel. Rood- en geelbakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met links en rechts aansluitende traveeën oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De woning is gelegen in een ommuurde tuin, voorzien van twee treuressen, rododendron, buxus- en hulstbomen, geknotte acacia, een deels bewaarde hoogstammige fruitboomgaard, een verwilderde gloriette en in de voortuin een vijver met dubbele grot.