Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 22512 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Stenenbrug 7 (Heusden-Zolder)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met ordonnantie: schuur-stal-woonhuis.


ID: 22524 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vrunstraat (Heusden-Zolder)
Hoeve uit de 19de eeuw, mooi gelegen aan de rand van het bos, ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur.


ID: 22516 | Bouwkundig element

Hoeve De Witte Barier

Witte Barier 10 (Heusden-Zolder)
Hoeve met losstaande bestanddelen, kern uit eind 18de eeuw, en aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 22527 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zandstraat 122 (Heusden-Zolder)
Hoeve uit de 19de eeuw, met ordonnantie: schuur-stal-woonhuis.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 135407 | Landschappelijk geheel

Ieperse vestingen en omgeving, bossen ten zuiden en heuvelrug Wijtschate-Mesen

Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.


ID: 32721 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Bellestraat 44 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve ter vervanging van vooroorlogse hoeve welke grotendeels uitbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Teruggaand op regionale hoevebouw.


ID: 32722 | Bouwkundig element

Blauwepoorthoeve

Blauwepoortstraat 2 (Heuvelland)
Voormalige hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw.


ID: 32723 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Boeschepestraat 2 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve aan de Kemmelbeek, teruggaand op regionale hoevebouw opstelling: losse, lage bestanddelen rondom verhard erf; boerenhuis parallel aan de straat ten noordwesten; noordwestelijke erfoprit via betonnen brug over de beek.


ID: 32724 | Bouwkundig element

Hoeve Neerhof

Boeschepestraat 4 (Heuvelland)
Hoeve gelegen op verhevenheid, aan straatbocht. Volgens bewoner, deels heropgebouwd circa 1921 grosso modo op oude funderingen, zie behouden oude onderkeldering van het boerenhuis. Vrij traditionele heropbouw, teruggaand op regionale hoevebouw.