Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84065 resultaten


ID: 5359 | Bouwkundig element

De Vliegende Vogel

Lange Nieuwstraat 25 (Antwerpen)
Burgerhuis genaamd “De Vliegende Vogel”, met een traditionele kern die opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, en in laatclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. Het pand werd verhoogd met een derde bouwlaag in 1873, en de poorttravee werd afgesplitst in 1879.


ID: 5361 | Bouwkundig element

Hof van Immerseel met Bourgondische Kapel

Lange Nieuwstraat 29A-E (Antwerpen)
Van het voormalige Hof van Immerseel is de laatgotische huiskapel of zogenaamd "Bourgondische kapel" bewaard, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel en te dateren in de jaren 1490. In het interieur zijn unieke laatgotische muurschilderingen bewaard. De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen onder zadeldak, bevindt zich in een vleugel tussen twee binnenplaatsen, die onder de kapel door verbonden zijn door middel van een korfboogdoorgang met stervormig ribbengewelf. Op de tweede binnenplaats bevindt zich een neotraditioneel koetshuis met paardenstal, te dateren omstreeks 1880 en wellicht toe te schrijven aan François Baeckelmans.


ID: 5350 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasgodshuis

Lange Nieuwstraat 3, Sint-Nicolaasplaats 1-10 (Antwerpen)
Godshuis van het meerseniersambacht, gesticht in 1422 in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen. Traditioneel gebouwencomplex met gotische kapel in 1423 toegewijd aan Sint-Niklaas. Ingrijpend gerestaureerd onder leiding van architect Fritz Van Averbeke in 1958-1968.


ID: 5360 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Nieuwstraat 31 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat toegang verleent tot het voormalige hof van Immerseel met de Bourgondische Kapel. In 1997 werd het pand verhoogd met de huidige gebogen dakstructuur, die de oorspronkelijke attiekverdieping incorporeert.


ID: 5362 | Bouwkundig element

Meergezinswoning met café in art-decostijl

Lange Nieuwstraat 33 (Antwerpen)
Meergezinswoning met café in art-decostijl gebouwd in opdracht van Margaretha Beuselinck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1928. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan vermoedelijk enkel de buitenmuren behouden bleven.


ID: 5363 | Bouwkundig element

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Lange Nieuwstraat 35 (Antwerpen)
Winkelhuis met markante klokgevel in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van Henri Claes, naar een ontwerp door de architect Pieter Dens uit 1852.


ID: 5383 | Bouwkundig element

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38-40 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.


ID: 5384 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Lange Nieuwstraat 42 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk drie bouwlagen hoog, werd het pand vermoedelijk kort na de Tweede Wereldoorlog met een extra verdieping verhoogd.


ID: 5364 | Bouwkundig element

Sint-Franciscus

Lange Nieuwstraat 43 (Antwerpen)
Koopmanswoning, tijdens de 16de eeuw genaamd "Sint-Franciscus", in kern waarschijnlijk opklimmend tot 1458, welke onder meer eigendom was van Lazarus Tucher (1491-1563) en Thomas Gresham (1519-1579). De firma Eiffe & Cie liet de aloude woning in 1927 door Joseph Hertogs historiserend restaureren en voor kantoren aanpassen.


ID: 5385 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Lange Nieuwstraat 44 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1830 opgetrokken in opdracht van de koopman Louis Amand Joseph De Gruytters. Sinds 1919 huisvestte het pand de handelsfirma Compagnie Continentale d’Importation. Deze liet in 1926 achteraan op het perceel zijde Lange Klarenstraat een kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van architect Jan De Vroey.