Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 78914 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

St.-Kwintensstraat 29 (Damme)
In kern 18de-eeuwse dorpshoeve, die na de beschadigingen in het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hersteld. Breedhuis bestaand uit een hooghuis van twee opkamertraveeën + laaghuis van drie traveeën onder hoog zadeldak, met bij hooghuis aansluitende nok.


ID: 78911 | Bouwkundig element

Kosterswoning

St.-Kwintensstraat 9 (Damme)
Rechttegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende kosterwoning van Oostkerke gelegen. In een document van 1554 wordt de woning aangeduid als kosterie; functie blijft behouden tot aan de Franse Revolutie, waarna het huis aan privé-personen wordt verkocht. Breedhuis van drie traveeën + drie opkamertraveeën onder een pannen zadeldak met klokkenstoel. Aansluitend, voormalige stal en schuur, thans garage en woongedeelte.


ID: 79003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stationsstraat 114 (Damme)
Stationsstraat nr. 114. Interbellumhoevetje met losstaande, haaks op de straat ingeplante bestanddelen, mogelijk met oudere 19de-eeuwse kern. Erf deels afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting en metalen hek. Centrale vleugel bestaande uit ietwat dieper gelegen éénlagig gecementeerd boerenhuis (dubbelhuis) onder mansardedak (mechanische pannen). Aan straatzijde daarbij aansluite


ID: 78996 | Bouwkundig element

Café Prinsenhof

Stationsstraat 47 (Damme)
Café van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met gebruik van arduin voor plint, onderdorpels en banden, onder meer ter verbinding van korfboogvormige muuropeningen; laatst genoemde met ontlastingbogen deels in witte baksteen.


ID: 79006 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 10 (Damme)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), doch vermoedelijk ouder, zie volume weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); woonhuis vermoedelijk aangepast in het interbellum.


ID: 79007 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldstraat 12 (Damme)
Hoeve met losstaande hoevegebouwen in L-vormige opstelling omheen groot open onverhard erf, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, zie 1748 als oudste datering op de pui van één van de doorritten van de schuur, die in 2005 werd afgebroken. Hoevegebouwen tevens afgebeeld op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen.


ID: 79008 | Bouwkundig element

Hoeve De Vlier

Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.


ID: 79009 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Veldstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Grotendeels verhard erf met centrale omhaagde erfoprit en nieuw ijzeren hek. Hoeve van het langgeveltype met éénlagig boerenhuis onder zadeldak. Getoogde muuropeningen; luiken. Aan westzijde, onder zelfde nok, aanpalende stalvleugel.


ID: 79010 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Veldstraat 22 (Damme)
Hoeve van het langgeveltype met omhaagd voorerf opklimmend tot de 19de eeuw. Verankerd bakstenen volume onder licht overkragend zadeldak. Boerenhuis, opgevat als een dubbelhuis van drie traveeën met aflijnende tandfries, en geïncorporeerde schuur en stal.


ID: 78919 | Bouwkundig element

Sashoeve

Versevaartdijk 1 (Damme)
18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw.