Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 307452 | Bouwkundig element

Kleine wederopbouwhoeve

Ploegsteertstraat 2 (Heuvelland)
Kleine wederopbouwhoeve in regionalistische architectuur, gebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van een hoeve die werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoevegebouwen in vierkantopstelling hebben opvallende puntgevels met decoratief baksteenmetselwerk.


ID: 32758 | Bouwkundig element

Hoeve Pilgrimshof

Pont Malletstraat 1 (Heuvelland)
Grote wederopbouwhoeve in regionalistische architectuur uit de jaren 1920, vermoedelijk naar ontwerp van architect Henri Van Montfort. Hoeve met indrukwekkende bakstenen gebouwen in vierkantsopstelling, beeldbepalend gelegen in het open landbouwlandschap in het zuiden van Wijtschate.


ID: 32739 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poperingestraat 49 (Heuvelland)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder gebogen zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, rondom verhard erf met zuidwestelijke oprit. Vermoedelijk 18de-eeuwse kern, met 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 32740 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poperingestraat 58 (Heuvelland)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom gekasseid en begrint erf, toegankelijk via oostelijke en westelijke oprit. Drenkput, moestuin en rest van boomgaard. 18de-eeuws boerenhuis.


ID: 32650 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoevetje

Reningelststraat 97 (Heuvelland)
Wederopbouwhoevetje teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Losse, lage bestanddelen rondom een licht verhard erf met resten van bakstenen stoepen en geplaveid toegangspad; boerenhuis en nutsgebouw respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten; afgezonderde tabaksast.


ID: 32759 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Rijselstraat 62 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.


ID: 32688 | Bouwkundig element

Hoeve

Ronsevaalstraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoevetje teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 32712 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 1 (Heuvelland)
Hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest; behouden schuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis heropgebouwd in aansluiting met de regionale hoevebouw, echter met vrij geïnterpreteerde elementen, zie geknikte puntgevel met muurvlechtingen en blinde oculus in de top; rechthoekige deur verdiept in rondboogportaal.


ID: 32713 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 5 (Heuvelland)
Hoog gelegen hoeve, naar verluidt in het begin van jaren 1920 op de deels bewaarde fundamenten wederopgebouwd; aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 308179 | Bouwkundig element

Semigesloten wederopbouwhoeve

Schomminkelstraat 34 (Heuvelland)
De wederopbouwhoeve heeft een kenmerkende semigesloten opstelling in U-vorm. Bij deze hoeve sluit een kleine hoogstamboomgaard aan. Voor de Eerste Wereldoorlog lag de minstens 19de-eeuwse hoeve verder van de weg af. De eigenaar bouwde de hoeve na de oorlogsvernietiging noordelijker, tegen de straat, opnieuw op. De regionalistische baksteenarchitectuur sluit sterk aan bij de hoevebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ook het bakhuis refereert aan een 19de-eeuwse hoevetypologie. Het erf is toegankelijk via een ijzeren poort tussen sierlijke hardstenen pijlers.