Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 132274 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Kerkhofstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van zomereik, hakhout van boswilg, iep, sleedoorn, roos, gewone kardinaalsmuts, opgaande bomen van zoete kers, gewone hazelaar en restanten van een geschoren meidoornveekering op de kop van het talud. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 304784 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Kerkhofstraat (Voeren)
Op de hellingsgronden ten noorden van 's Gravenvoeren ligt deze hoogstamboomgaard. De boomgaard is aangeplant in de eerste helft van de 20ste eeuw. Op de topografische kaart van 1939 en op latere kaarten en orthofoto's is hij steeds aanwezig. Het betreft een grote en vrij volledige boomgaard met tien rijen perelaars. De hoogstamboomgaard is omgeven door geschoren meidoornhagen als veekering. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.


ID: 131936 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn in Sint-Martens-Voeren

Kerkstraat (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden en beweide hoogstamboomgaarden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Sint-Martens-Voeren aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn een beeldbepalend objecten in het Voerense landschap.


ID: 132334 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Ketten (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een holle weg die naar het gehucht Ketten aan de Voer gaat. De soortensamenstelling bestaat uit gewone es als opgaande bomen en hakhout, knotbomen en hakhout van gewone robinia, hakhout van gewone esdoorn, sleedoorn, iep, eenstijlige meidoorn en boswilg.


ID: 131788 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Kies (Voeren)
Gemengde houtkant op het talud van een holle weg naar het gehucht Kies.


ID: 131899 | Landschappelijk element

Houtkant als relict van veekering

Kies (Voeren)
De houtkant van meidoorn is een relict van een veekeringshaag. De uitgegroeide haag op de perceelsgrens van een weiland wordt als houtkant beheerd.


ID: 131900 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kies (Voeren)
De gemengde houtkant ligt bij het gehucht Kijs, ten westen van het Roodbos. De beeldbepalende houtkant ligt op een talud parallel met de hoogtelijnen.


ID: 131901 | Landschappelijk element

Houtkant

Kies (Voeren)
De gemengde houtkant ligt bij het gehucht Kijs, ten westen van het Roodbos. De beeldbepalende houtkant ligt op de perceelsgrens van enkele weilanden, en bestaat uit knotbomen, opgaande bomen en hakhout.


ID: 132152 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in het Vrouwenbos

Kies, Vrouwenhof (Voeren)
De zeer oude opgaande beuk met stamomtrek van 612 cm staat in de bosrand van het Vrouwenbos, en is zichtbaar vanaf het wandelpad. De dikke boom heeft een mooie respresentatieve groeivorm.


ID: 301559 | Landschappelijk element

Houtkant als relict van veekering

Kies, Strouvenbos (Voeren)
Deze houtkant met meidoorn is een relict van veekering. Deze bestaat uit zware stammen van oorspronkelijk geschoren meidoorn.