Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 91318 | Bouwkundig element

Dieperliggende kleine hoeve

Steenstraat 99 (Kortemark)
Dieperliggende kleine hoeve bestaande uit een vrijstaand boerenhuisje met een haaks landgebouw rond een onverhard erf, toegankelijk via een onverharde oprit.


ID: 91111 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Torhoutstraat 83 (Kortemark)
Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.


ID: 91119 | Bouwkundig element

Kapelhof

Vijfhuishoekstraat 17 (Kortemark)
Hoeve met lindes en kapel bij de erftoegang, beukenhaag. Vierkante bakstenen hekpijlers. Circa 1680 bevindt zich op deze plaats het "Casteel van Proyen".


ID: 91115 | Bouwkundig element

Hoeve

Vijfhuishoekstraat 4 (Kortemark)
Licht achterin gelegen hoeve, in zijn huidige vorm wellicht daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), maar dan met losse bestanddelen aan de straat gelegen. Na de Eerste wereldoorlog wordt de hoeve iets dieperin herbouwd.


ID: 91116 | Bouwkundig element

Hoeve

Vijfhuishoekstraat 8 (Kortemark)
Hoeve met datering van het huis circa 1826. Site met L-vormige opstelling van de bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Op vandaag is enkel het boerenhuis bewaard, voorts recente loodsen.


ID: 91448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlaestraat 2 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Losse bestanddelen georganiseerd rond een deels begraasd erf, toegankelijk via een onverharde oprit. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) zijn twee kleine volumes en een groter volume in een boomgaard afgebeeld. Het groot volume is opgetekend op dezelfde plaats als de huidige schuur.


ID: 91262 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vrijbosstraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen in U-vormige opstelling gelegen op een helling met omliggende weiden. Begraasd erf toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen twee lindes aan de erfoprit. Volgens kadastergegevens heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden verschillende oorspronkelijke muren gerecupereerd (zie vermelding op mutatieschetsen). De oude hoeve is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee vrijstaande gebouwen in een haakse opstelling, gelegen binnen een boomgaard.


ID: 91452 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vuilpanstraat 13 (Kortemark)
Kleine achterin gelegen hoeve. Op het kadaster plan (circa 1827) wordt reeds een huis afgebeeld, eigendom van de wever Jan Vanthuyne uit Zarren. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Volgens kadaster wordt de woning circa 1859 door werkman Petrus Desnijder vergroot en gesplitst en uitgebreid met een schuurtje. Circa 1950 worden het huis en het schuurtje vergroot, bij het huis komt een achterbouw. Losse bestanddelen met L-vormige opstelling rondom een onverhard erf.


ID: 91461 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Vuilpanstraat 26 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) worden drie volumes, gelegen binnen een boomgaard, weergegeven. De hoeve was in eigendom van landbouwer Charles Deparck uit Esen (Diksmuide). Circa 1886 wordt het woonhuis vergroot en een nieuw landgebouw opgetrokken. In 1921 wordt op de plaats van het oude boerenhuis een nieuwe woning gebouwd, met aansluitend landgebouw.


ID: 91269 | Bouwkundig element

Hoeve het Klokhof

Werkenstraat 44 (Kortemark)
Hoeve het "Klokhof", zie literatuur en houten naambord. Site als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel al op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).