108 resultaten
ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.
ID: 300036 | Landschappelijk element
Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.
ID: 132142 | Landschappelijk element
Broektestraat (Kluisbergen)
Oude houtkant op talud die reeds op de Ferariskaart (ca. 1775) is ingetekend. Het is een 220 meter lange gemengde houtkant met zware hahoutstoven. Tijdens het plaatsbezoek in 2011 kon vastgesteld worden dat de houtkant nog als hakhout wordt beheerd.
ID: 132711 | Landschappelijk element
Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.
ID: 33664 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.
ID: 303090 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Binkomstraat 68, 105, 109, Sint-Gertrudendries 16 (Lubbeek)
Uitgebreide totaalsite, aangekocht en ontwikkeld door Lucien Beauduin tussen 1911 en 1930, bestaande uit onder meer de hoeve Saint Germain (1885), Baudoins eclectisch landhuis De Leenberg (1911), het Sint-Gertrudenhof (1930) en de cottagevilla van Mr. Blondeau (1929) ter hoogte van de Verloren Hoek. Het unieke geheel omvat circa 100 hectare en werd vanaf 1911 aangelegd in een laat-landschappelijke stijl, en heraangelegd en uitgebreid rond 1930 naar ontwerp van J. Gallopin, waarin een duidelijke inspiratie uit de 'Nouveau jardin pittoresque' merkbaar is. De omgeving van het Sint-Gertrudenhof werd heraangelegd door René Pechère in 1960.
ID: 300013 | Landschappelijk element
Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariëteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.
ID: 300035 | Landschappelijk element
Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.
ID: 86594 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.
ID: 131627 | Landschappelijk element
Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.