399 resultaten
ID: 132525 | Landschappelijk element
Broederlozestraat (Boechout)
Langs de weg en als perceelsrandbegroeiing staat een zwaar ontwikkelde knotpopulier met een stamomtrek van bij de 4 meter. De knothoogte bedraagt circa 2 meter en aan de kant van de weide heeft de boom een grote stamcaviteit.
ID: 131534 | Landschappelijk element
Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.
ID: 133397 | Landschappelijk element
Alfonsstraat (Borgloon)
Populier in weiland bij de Rode hoeve. Met een stamomtrek van 568 cm was deze boom op het moment van de meting (7/2013) de dikste zwarte populier van Vlaanderen.
ID: 130697 | Landschappelijk element
Romeinse Kassei (Borgloon)
De Tjenneboom is een solitaire witte abeel die zich op het hoogste punt bevindt langs de Romeinse kassei, op een kruispunt van vier gemeenten: Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort. Dit is een typische locatie voor een galg of brandstapel, die zich in het verleden veelal in de uithoek van een dorp en op de top van een berg bevond. Door zijn ligging is hij van overal zichtbaar en vormt hij dus een baken in het landschap.
ID: 200690 | Bouwkundig / Landschappelijk element
St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Kapel en kluis van Hulsberg worden in 1689 gebouwd door Nicolaas Poislevache, deken van het kapittel van Borgloon, die de bedevaart naar Loreto in Italiƫ maakte. De kapel ligt te midden van de velden, op een omhaagd perceel met enkele opgaande bomen.
ID: 132643 | Landschappelijk element
Binnendijkstraat (Bornem)
Voormalige dichte aanplant van gele wilgen op de natte gronden nabij de Schelde. Eens voldoende groot, werden de wilgentenen geoogst voor het mandenvlechten, beschoeien van oevers etc.
ID: 133020 | Landschappelijk element
Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.
ID: 132552 | Landschappelijk element
Hingenesteenweg 99 (Bornem)
De Sint-Rochuskapel ligt beneden het straatniveau langs de Hingenesteenweg. Het kapelhof bestaat uit een omhaagd perceeltje met twee linden en twee grauwe abelen die de vier hoeken van de kapel flankeren.
ID: 130820 | Landschappelijk element
Jan Hammeneckerstraat (Bornem)
Langs een onverharde wegel die de achtertuinen van de woningen aan de Jan Hammeneckerstraat begrenst en uitgeeft op de Scheldedijk, staat een indrukwekkende opgaande Canadapopulier. Tegen de stam van de boom is een Mariakapel opgehangen. De kapelboom stond in de 19de eeuw langs een Kauter Baentjen dat over de kouter van Mariekerke liep.
ID: 132567 | Landschappelijk element
Kattestraat (Bornem)
Langs een gracht die de administratieve grens vormt tussen de gemeenten Bornem en Sint-Amands staat een begeleidende houtkant met gele bindwilg, zwarte els, mispel en canadapopulier.