Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

184 resultaten


ID: 134169 | Landschappelijk element

Park van het Monnikenhof

Kasteellaan 5 (Geetbets)
U-vormige hoeve en landhuis uit de 18de eeuw teruggaand op voormalig leenhof van de abdij van Vlierbeek, verbouwd in de 19de eeuw en verder aangepast in 1925, omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, met relicten van de oude ringgracht.


ID: 130873 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier in de plantentuin Michel Thiery

Berouw (Gent)
Centraal in de Plantentuin Michel Thiery staat een Canadapopulier met een stamomtrek van ruim 6 meter. Het betreft hier een oude populierenkloon met op 4 meter hoogte drie enorme gesteltakken. Een zware gesteltak is uitgebroken op ongeveer 10 meter. De kruin werd begin de jaren 1990 verankerd met kabels. Twee zware gesteltakken zijn sterk ingesnoeid.


ID: 300868 | Landschappelijk element

Plantentuin Michel Thiery

Berouw (Gent)
De plantentuin bij het voormalig Schoolmuseum, bereikbaar via een toegangspoort langs de straat Berouw, werd tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 130877 | Landschappelijk element

Canadapopulier in park Sint-Adriaansabdij

Abdijstraat (Geraardsbergen)
De Canadapopulier groeide als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen.


ID: 131626 | Landschappelijk element

Knotes

Moutstraat (Geraardsbergen)
Op de perceelsgrens van een weiland staat in een gemengde houtkant een zwaar ontwikkelde knotboom als relict uit een houtkant. Mogelijk behoorden deze percelen bij het nabij gelegen Hof te Nieuwenhove. De knotboom en de houtkant markeerden de perceelsgrens en deden dienst als leverancier van geriefhout.


ID: 130832 | Landschappelijk element

Geriefhoutbosje bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Achteraan op het erf bevindt zich een essenhakhoutbosje (geriefbosje) met een inplanting bestaande uit gelijkjarige canadapopulieren en met een opgaande eik op de perceelsgrens.


ID: 133124 | Landschappelijk element

Drie opgaande populieren

Benedestraat (Grimbergen)
De groep van drie opgaande populieren ligt in de hoek van een weiland. Het aanpalende weiland heeft enkele knotbomenrijen. Het betreft een oude kloonvariëteit van populier.


ID: 131515 | Landschappelijk element

Canadapopulier bij Kasteel van Bever

Boechoutlaan 221 (Grimbergen)
De Populus x canadensis ‘Marilandica’ vormt een belangrijk beeldbepalend object in het park van het Kasteel van Bever. De Canadapopulier heeft een grote omvang en een mooie representatieve vorm. De boom werd bij de Dendrologische Inventarisatie, opgemaakt door de Belgische Dendrologische Vereniging, het label toegekend van kampioenboom. Dit is de dikste voor Vlaanderen gekende Canadapopulier 'Marilandica', en vermoedelijk is hij ook de oudste en de hoogste. Met zijn stamomtrek van 668 cm wordt aan deze populier een hoge leeftijd toegekend.


ID: 134051 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Bever

Boechoutlaan 221, 221A (Grimbergen)
Neoclassicistisch landhuis met aanhorigheden van omstreeks 1845-1850 ter vervanging van 'huis van plaisantie' uit de 17de eeuw, met toevoeging van oranjerie en duiventoren in 1885, omgeven door park in landschappelijke stijl met vijver en eilandje, aangelegd rond 1850; kasteelpark van oorspronkelijk 5,5 hectare, rond 1970 uitgebreid tot bijna 14 hectare met twee bijkomende vijvers; belangwekkende dendrologische collectie.


ID: 133168 | Landschappelijk element

Knotpopulier

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de zuidoostelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de berm van de Rijkenhoekstraat. Het betreft een oude kloon van populier, met een opvallen hoge knotlengte. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.