77 resultaten
ID: 13815 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gasthuisstraat 38 (Ranst)
Kruisbasiliek met westtoren, laat-gotische kern en deels ommuurd en omhaagd kerkhof aan noord- en westzijde. Vier imposante snoeivormen van buxus.
ID: 130495 | Landschappelijk element
St.-Servaasstraat (Ravels)
De palmboompjes (Buxus sempervirens) staan verspreid op het omhaagde kerkhof ten zuiden van de parochiekerk Sint-Servatius.
ID: 133367 | Landschappelijk element
Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de voordeur van de hoeve is de inkom geaccentueerd met twee paar geschoren snoeivormen. Zéér mooi gevormde topiary bestaande uit een paar kegelvormige taxussen van circa twee meter hoog en dichter bij de voordeur een paar buxussen van circa één meter hoog. Deze laatste zijn in twee etages geschoren, onderaan een brede kegel en boven een bolvorm.
ID: 303469 | Landschappelijk element
Barettestraat 1 (Sint-Truiden)
Omhaagde, gemengde moes- en bloementuin.
ID: 303506 | Landschappelijk element
Sint-Martinusstraat 12 (Sint-Truiden)
Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.
ID: 51085 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Soetestraat (Staden)
Gietijzeren wegkruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op vernieuwde bakstenen sokkel; beschilderde Christusfiguur (met aan de voet angelusbeeldje). Aan de voet van het kruis werd een buxus aangeplant die steeds bolvormig werd geschoren.
ID: 133376 | Landschappelijk element
Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.
ID: 130983 | Landschappelijk element
Wulveringemstraat (Veurne)
Op sierlijke wijze zijn de paden op het kerkhof afgeboord met palm. Het is een zeer oud gebruik om paden in moestuinen en kerkhoven af te boorden met buxus. Het is om die reden dat buxus of palmboompje, ook dikwijls randpalm wordt genoemd.
ID: 132218 | Landschappelijk element
Magis 2 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf aan straatzijde af. Ook haagliguster en gewone buxus komen in de haag voor.
ID: 301575 | Landschappelijk element
Nuroperveld 1 (Voeren)
De afsluitinghaag rond de woning bestaat ten zuiden van de hoogstamboomgaard uit een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde sluit een geschoren buxushaag de tuin af.