Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 302591 | Bouwkundig element

Villa La Chênaie en domein Eikelenhof

Colombastraat 1 (Kortenberg)
Villa met bijgebouwen in U-vorm in Italianiserende stijl naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park met indrukwekkende bomen. Het pand met bewaarde interieurelementen werd volgens de kadastrale staat gebouwd in 1843 en gepubliceerd in Cluysenaars boek Maisons de campagnes.


ID: 59562 | Bouwkundig element

Herenhuis ontworpen door E.  Van Hoecke-Peeters

Gentsestraat 11 (Kortrijk)
Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge".


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 307553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Maisin met park

Tiensesteenweg 275 (Leuven)
Het neoclassicistische Kasteel Maisin, vroeger gekend als villa Tops-Van Cutsem, dateert in kern van 1921-1922 en werd in 1950 uitgebreid door architect Lucien Spéder. Landschapsarchitect Léon Rosseels stond in voor de parkaanleg en integreerde de vroegere grensscheiding en het door zandontginningen gevormde grillige heuvellandschap in zijn aanleg.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 10224 | Bouwkundig element

Winkelhuis Soutvat

Berlarij 38 (Lier)
Onderkelderd rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, waarvoor bouwaanvraag van 1888. Oorspronkelijke, fijn uitgewerkte houten winkelpui in neorenaissancestijl.


ID: 10287 | Bouwkundig element

Hoekpand

Felix Timmermansplein 1-2 (Lier)
Neo-Franserenaissance hoekpand van twee tot drie bouwlagen onder een gecombineerde bedaking, naar een ontwerp van Edward Careels uit 1920.


ID: 10535 | Bouwkundig element

Burgerhuis In de Lier

Lisperstraat 64 (Lier)
Huis in neorenaissancestijl, van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, van 1892 naar ontwerp van E. Careels.


ID: 50708 | Bouwkundig element

Neorenaissance burgerhuis

Stationsstraat 62 (Maldegem)
Goed bewaard burgerhuis in neorenaissancestijl, gebouwd in 1893. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf en centraal dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en bekronend driehoekig fronton.


ID: 14935 | Bouwkundig element

Psychiatrische inrichting Sint-Lucia

Ankerstraat 91 (Sint-Niklaas)
Complexe gebouwengroep, in de loop der jaren steeds verder uitgebreid door nieuwe vleugels rond een groot aantal binnenkoeren. Van de oorspronkelijke gebouwen van de psychiatrische inrichting zijn volgende gebouwonderdelen nog bewaard: het kloostergebouw van 1843 ten oosten van een vierkante binnenkoer, de vleugels ten noorden en zuiden van deze binnenkoer en de toegang ten westen, de kapel van de Heilige Philippus Nerius van 1852 en de Heilig Hartkapel uit eind 19de eeuw.