2944 resultaten
ID: 15995 | Bouwkundig element
Groenestraat (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, voorheen U-vormige opstelling van de gebouwen rondom siertuin - voormalig erf - en vaalt. Zuidelijke toegang gemarkeerd door twee witgekalkte, vierkante hekpijlers met vlakke dekplaat. Ten noorden, boerenhuis van twee opkamertraveeën links + vier traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 16131 | Bouwkundig element
Hoekjestraat 15 (Alveringem)
Aan de kruising van de Zwane- en Hoekjestraat, in de wijk Oostmolenhoek, gelegen hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels begrint erf; oprit gemarkeerd door hekpijlers en linde. Ten noorden, boerenhuis van twee traveeën links opkamer + vijf traveeën (dubbelhuisopstand) en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met kort overstekende rand (hanggoot), uit de 18de eeuw. Ten zuiden, versteende dwarsschuur.
ID: 15830 | Bouwkundig element
Kaatsspelstraat 29 (Alveringem)
Sterk verbouwde hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen gelegen op einde van Kaatsspelstraat, binnen grote omwalling van voormalige kasteel "Decat" (?). Witgekalkte, geblokte pijlers met bolvormig topstuk markeren de inkom.Boerenhuis zonder noemenswaardigheid, volgens de bewoners opgetrokken in 19de-20ste eeuw met afbraakmateriaal van vermeld kasteel. Ten zuidoosten ervan, voormalig koetshuis, thans gebruikt als stal; sporen van drie rondboogpoorten; sterk gewijzigd. Ten noordoosten van woonhuis, gebouw (voormalig, ingekort boerenhuis ?) van ongeveer vier traveeën
ID: 16370 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, omgeven door een met bomen omzoomde sloot. Ten noorden omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. Losse hoevegebouwen, bereikbaar ten zuiden via bakstenen brug, gemarkeerd door vierkante hekpijlers. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis met opkamer, gedateerd 1706, aangepast in de 20ste eeuw. Ten westen van het erf, monumentale dwarsschuur met vermoedelijk 17de-eeuws-uitzicht, maar mogelijk oudere kern. Toegangsweg met wegkapel en linde. Onverharde voetweg ten oosten.
ID: 16106 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oerenstraat 20 (Alveringem)
Ten westen van kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, midden de poldervlakte. Boerenhuis op omwalde terp, bereikbaar via een tweeledige boogbrug van baksteen, gemarkeerd door vierkante pijlers met vlakke dekplaat. Een populierenrij bakent de perceelsgrens af en knotbomen markeren de grachten.
ID: 16442 | Bouwkundig element
Oude Molenstraat 1 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen nabij de baan; oprit gemarkeerd door bakstenen, vierkante hekpijler op sokkel; boomgaard aan straatzijde; aangepast 19de-eeuws ensemble.
ID: 83674 | Bouwkundig element
Schooldreef 15 (Alveringem)
Zogenaamd "Hoeve Visart", historisch teruggaand op het zogenaamd "Kasteel van het Vrije van St-Omaars", reeds gedeeltelijk verdwenen in 1680, op een ‘fraeye ende eerelycke woonste’ in de buurt na. Merkwaardig complex midden poldervlakte, bereikbaar via bakstenen, drieledige boogbrug met neogotisch hek tussen postamenten (gietijzer?) over brede sloot welke het domein in het noorden en het westen omgeeft. Hoeve ondergebracht in 19de-eeuwse afhankelijkheden van voormalig kasteel, meer bepaald in woningen van koetsier en hovenier, en stallingen.
ID: 11430 | Bouwkundig element
Antwerpsesteenweg 59-61 (Antwerpen)
Alleenstaande tweegezinswoning met U-vormige plattegrond en verspringende volumes onder leien zadeldak, van 1899.
ID: 6493 | Bouwkundig element
Belgiëlei 117 (Antwerpen)
Het statige herenhuis in beaux-artsstijl neemt samen met de tuin een groot deel in van het bouwblok begrensd door Belgiëlei, Lange Leemstraat, Isabellalei en Lamorinièrestraat. Het werd in opdracht van de industrieel Lieven Gevaert opgetrokken in 1912, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt.
ID: 11485 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bredabaan 561, 561A-C (Antwerpen)
Het kasteel Bouckenborgh werd gebouwd als buitenverblijf voor de rijkere Antwerpse klasse. Het domein wordt al vanaf 1532 in oude geschriften vernoemd. Het huidige kasteel werd in 1810 gebouwd.