667 resultaten
ID: 86251 | Bouwkundig element
Beverenstraat 21 (Deerlijk)
Deels vrijstaande interbellumburgerwoning met achtergelegen bedrijfsgebouwen "Chocolaterie Roger Carette Pralineur". In oorsprong weverij, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1936 en bijhorende woning in 1939. Gele baksteenbouw op arduinen plint; pannen schilddak. Plastisch uitgewerkt gevelparement, zie de markante afgeronde hoekerker met gebogen frontonbekroning.
ID: 86453 | Bouwkundig element
Hazewindstraat 9, Sint-Rochusstraat 48-50 (Deerlijk)
Voormalige weverij Sitam, volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1915. Van deze bouwfase resteert de woning aan de Sint-Rochusstraat. Vermoedelijk in 1925 uitgebreid met huidige werkhuizen gelegen aan de Waregem- en de Hazewindstraat, opgevat als werkhuizen onder zaagtanddaken.
ID: 86321 | Bouwkundig element
Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.
ID: 86309 | Bouwkundig element
Hoogstraat 36-38 (Deerlijk)
Burgerhuis met aanpalende "WEVERIJ LODEWIJK DEJAEGER", zie bovenlicht poort. Weverij opgericht in 1924. Enkelhuis uit de jaren 1920 met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries; sokkel van arduin.
ID: 86337 | Bouwkundig element
Kapelstraat (Deerlijk)
Vlasschuur van circa 1928, oorspronkelijk gebouwd ten zuiden bij een hoeve. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door de getoogde blinde vensters.
ID: 86336 | Bouwkundig element
Kapelstraat 75-79 (Deerlijk)
Eenheidsbebouwing van burgerwoning, burelen en voormalige 'motorweverij' gebouwd in 1938 in opdracht van M.G. Decraene-Berton. Parement van gele baksteen met invloeden van de geometrische art deco.
ID: 86388 | Bouwkundig element
Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.
ID: 86393 | Bouwkundig element
Paanderstraat 4-8 (Deerlijk)
Twee burgerwoningen en bijhorend weverij (nummer 8) volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1933. Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 86435 | Bouwkundig element
Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.
ID: 86502 | Bouwkundig element
Waregemstraat 29 (Deerlijk)
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens. Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon. Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen.