Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 16008 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 16435 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Izenbergestraat 149 (Alveringem)
Boerenarbeidershuis met boomgaard, ommuurde tuin en kleine schuur, palend aan de straat. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 200642 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Oeren

Oerenstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd rond de zestiende-eeuwse, laatgotische kerk van Oeren. Aan toegangszijde is er een omheiningsmuur uit gele baksteen met gesmeed ijzeren traliewerk en een toegangspoort. De graven zijn aangelegd in dubbele rijen.


ID: 15858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve Hof van Wychhuus

St.-Rijkersstraat 19 (Alveringem)
Voormalig eigendom van jonkheer Franchoys van Wychhuus, heer van Fontignie, burgemeester en landhouder van de wet der "Stede ende Casselrie van Veurne-Ambacht" tussen 1615-1617. Het hof blijkt steeds in handen te zijn geweest van dezelfde familie, eerst van "van Wychhuus", later door verwantschap, van "van Raveschoot". Omwalde site met relict van de oorspronkelijke grachtenstructuur en historische voetweg ten zuiden.


ID: 16373 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steendamstraat 8 (Alveringem)
Midden de vlakte gelegen meerledige hoeve met rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden en een gracht ten noorden van boerenhuis. Met gras begroeid erf en mestvaalt, gescheiden door middel van bakstenen muurtje waartegen conisch bakstenen hondenhok. Boerenhuis bestaande uit zes traveeën links stallingen + zes traveeën woonhuis, onder meer twee traveeën rechts voor opkamer, en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), gedateerd 1863.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 11556 | Bouwkundig element

Huis Valaarhof

Boomsesteenweg 94 (Antwerpen)
Laat-classicistisch gebouw, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, recent grondig gerenoveerd naar ontwerp van J. Van Elzen van 1983.


ID: 208261 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekpand

Bouwmeestersstraat 1 (Antwerpen)
Dit hoekpand werd in 1900 ontworpen door architect Michel De Braey voor Ducaune. De herenwoning is ingeplant op een hoekperceel, met voorgevel in de Bouwmeestersstraat en even rijk uitgewerkte zijgevel in de Plaatsnijdersstraat, daar uitgevend op een ommuurde tuin.


ID: 11501 | Bouwkundig element

Domein Catershof

Catershoflaan 14 (Antwerpen)
Heden aangepast neoclassicistisch getint landhuis met oude kern van vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 11091 | Bouwkundig element

Groepsbebouwing van drie burgerhuizen

Cogels-Osylei 2-4, Tramplein 3 (Antwerpen)
Eclectische groepsbebouwing van drie burgerhuizen met een geïntegreerd winkelpand op de hoek met het Tramplein. Het ontwerp werd getekend door Frans Van Dijk in 1901.