81 resultaten
ID: 36579 | Bouwkundig element
Ruspoel 5-7 (Merelbeke)
Het beeldbepalende hoevecomplex dateert van rond 1800 en omvat een oliemolen die werd aangedreven door paarden. Het grootste gebouw van de vroegere hoeve omvat het aanvankelijk boerenhuis met bovenverdieping met aansluitend onder doorlopend dak de olieperserij die naar verluidt sinds omstreeks 1910 deels tot woning met winkel werd aangepast. Het gebouw klimt ten vroegste op tot de late 18de eeuw of dateert uit het begin van de 19de eeuw. De lage en smalle bakstenen stalvleugel is met een pannen zadeldak afgedekt.
ID: 90267 | Bouwkundig element
Veldstraat (Meulebeke)
Rosmolen, ook gekend als "rosmolen Feys" of "rosmolen Velghe", opgericht in 1867 te Hoogstade (Alveringem) en in 2004-2006 naar Meulebeke overgebracht, herbouwd en maalvaardig gemaakt.
ID: 54836 | Bouwkundig element
Kalkaartweg 12 (Middelkerke)
Gaaf bewaarde site uit de 18de eeuw op lichte verhevenheid midden een ruime rechthoekige omwalling met wilgenrijen ten noorden en ten westen, gelegen aan straatbocht. Lage, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint grosso modo L-vormig opgesteld rondom een erf. Ten zuidoosten van het erf, melkhuis en varkenshok uit de jaren 1920, met ten zuiden daarvan bewaard bakstenen hondenhok en rosmolenkarkas uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 34281 | Bouwkundig element
Heirweg 25 (Moerbeke)
Achterin gelegen zuidelijk georiënteerde molenaarswoning met rechts aansluitende stal in de jaren 1982-84 aangepast, gerenoveerd en rechts uitgebreid met een nieuwbouw, ook op de plaats van de vroegere haaks ingeplante schuur.
ID: 9466 | Bouwkundig element
Roelandersweg 24 (Ninove)
Witbeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit 19de eeuw. Boerenhuisje (nok loodrecht op de Molenbeek), dieper gelegen dan straatniveau. Vier traveeën, één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Zuidelijk dwarsschuurtje onder afgesnuit zadeldak met recente haakse westelijke aanbouw. Voormalige watermolen tussen zijgevels van boerenhuis en schuur.
ID: 56650 | Bouwkundig element
Legeweg 15 (Oostende)
Naar verluidt sinds eind 19de eeuw, genoemd naar de vroegere eigenaars. Gelegen nabij de Oefenrenbaan en ten zuiden van de Duinkerkseweg.(Hoeve werd ondertussen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe weg voor zwaar verkeer, parallel met de Duinkerkseweg. Hoeve met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, bestaande uit losse bakstenen bestanddelen uit de 19de eeuw, rondom een deels gekasseid rechthoekig erf met drinkplaats en mestvaalt.
ID: 56630 | Bouwkundig element
Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.
ID: 36849 | Bouwkundig element
Turkenhoek 22, 22A (Oosterzele)
Vrij grote hoeve, gedeeltelijk omringd door brede walgrachten ten noorden en ten westen. Nogal opvallend landelijk complex door het groot volume van de gebouwen en de vrij geïsoleerde inplanting ervan in het landschap. In het vierde kwart van de 19de eeuw grotendeels verbouwde en vergrote hoeve met rechthoekige binnenerf. Bedrijfsgebouwen met verankerde gewitte bakstenen gevels onder zadeldaken. Bakhuis van het samengestelde type ten noorden nabij de walgracht.
ID: 87840 | Bouwkundig element
Boudewijnlaan 27 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen. Eerste vermelding van de site in de 13de eeuw. Boerenhuis uit de 17de eeuw, schuur en stallen uit de 18de eeuw en wagenkot uit de de 19de eeuw. Eertijds naar verluidt de grootste, omwalde hoeve van de heerlijkheid Oostkamp.
ID: 27735 | Bouwkundig element
Bellebroek 2 (Oudenaarde)
Achterin gelegen hoeve van het semigesloten type omgeven door een min of meer vijfhoekige omgrachting. Hoevegebouwen mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw; opgesteld rondom een rechthoekig erf in de zuidwestelijke hoek van de omgrachte site. Op het eind van de toegangsweg en geflankeerd door treurwilgen, bakstenen poortgebouw van twee traveeën onder steil pannen schilddak. Rest van vroegere rosmolen op het binnenerf voor de schuur. Bakstenen stalvleugel op mestkelders. Twee aalpompen tegen de erfgevel.