581 resultaten
ID: 21388 | Bouwkundig element
Klaverbergstraat 9 (As)
Langgestrekte hoeve, ingeplant in een gave omgeving met berkenrij, links van de hoeve en oude pereboom voor het woonhuis.
ID: 21389 | Bouwkundig element
Neereinde 3 (As)
Bakstenen hoeve met losse bestanddelen rondom rechthoekig erf.
ID: 21404 | Bouwkundig element
Schutterijstraat 20 (As)
Langgestrekte hoeve aan het einde van een kastanjedreef, voormalige schutterskamer: mooi geheel in gaaf bewaard landschap met verschillende oude bomen op het erf en achter de hoeve.
ID: 76750 | Bouwkundig element
Heilsborre 32 (Asse)
Deels aangepaste, 19de-eeuwse hoeve met latere uitbreidingen links en rechts.
ID: 39389 | Bouwkundig element
Schermershoek 93 (Asse)
Fraai hoevetje met boerenhuis en het schuurtje in leembouw.
ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.
ID: 79320 | Bouwkundig element
Moerbeekstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve met gesloten opstelling, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1408. Ten oosten van het erf loopt een afgesneden meander van de Schelde, aangeduid door wilgen en populieren. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten noorden van het erf sterk aangepast boerenhuis met vernieuwde straatgevel. Noordelijke gevel gekenmerkt door twee opkamertraveeën. Ten oosten en zuiden sterk verbouwde stalvleugels.
ID: 52209 | Bouwkundig element
Halflochtdijk (Balen)
De Heilige Odradakapel dateert volgens de literatuur van 1896 en werd opgericht in de omgeving van het zogenaamde Hof van Scheps waar de Heilige eertijds resideerde.
ID: 51939 | Bouwkundig element
Holven 24 (Balen)
Leegstaande, langgestrekte hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 52208 | Bouwkundig element
Rosselaar 40 (Balen)
Typisch Kempisch woonstalhuis, gedateerd 1666, zie oostgevel, met parallelle schuur ten noorden. Woonstalhuis oorspronkelijk opgetrokken in leem- en vakwerkbouw, heden versteend en herhaaldelijk aangepast.