773 resultaten
ID: 76657 | Bouwkundig element
Edingsesteenweg (Asse)
Overluifeld houten kruis met ijzeren Christus, uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
ID: 76683 | Bouwkundig element
Kruisborreweg (Asse)
Overluifeld houten kruis met smeedijzeren Christus, tijdens de Tweede Wereldoorlog gesmeed door Sjat, alias Louis Moerenhout, smid en wagenmaker van het gehucht.
ID: 306780 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mollemseweg (Asse)
Naoorlogse begraafplaats gestructureerd door een lijnaanplanting van taxus en hulst leidend naar een calvarie ontworpen door Antoon Van Parys (1886-1963).
ID: 76738 | Bouwkundig element
Vrijthout 9-13 (Asse)
Hof te Vrijthout, in de vijftiende eeuw een leen in het bezit van de heren van Groot-Bijgaarden. Van het voorheen vrij uitgebreide complex blijven slechts fragmentarische resten die heden gesplitst zijn in meerdere woongelegenheden.
ID: 76263 | Bouwkundig element
Boekhoutedorp (Assenede)
Open calvariekapel op het voormalige kerkhof, tegen de zijgevel van het huis Boekhoutedorp 8. Hergebruik van de decoratieve zandstenen rondboogomlijsting op zuilen van het oorspronkelijk kerkportaal, heropgebouwd in 1948 door beeldhouwer L. Willems.
ID: 76264 | Bouwkundig element
Boekhoutedorp (Assenede)
Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken. De huidige parochiekerk werd opgericht onder pastoor Lefèvre in 1866-1868 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Vrij sober eclectisch gebouw met voornamelijk neoromaanse inslag en dominerende vierkante geveltoren, opgetrokken uit baksteen en afgedekt met leien daken.
ID: 76304 | Bouwkundig element
Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.
ID: 76348 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat (Assenede)
Het huidige kerkgebouw dateert van 1781 en werd gebouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij, het kapittel van Doornik en de cisterciënzerabdij van Flines, tiendheffers van de parochie sinds 1261. Voor de bouw van de kerk werden de plattegronden en doorsneden van de in 1776 gebouwde kerk van Lembeke, gebruikt. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk verlevendigd door kenmerkende bepleisterde platte banden.
ID: 79346 | Bouwkundig element
O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.
ID: 79283 | Bouwkundig element
Oude Plaats (Avelgem)
In oorsprong gelegen bij de in 1867 afgebroken parochiekerk, vlakbij een afgesneden Scheldemeander. Centraal op het kerkhof, kapel beschaduwd door twee beuken. Houten kruis als resten van calvarie. In de kapel grafstenen van de pastoors van Kerkhove. Voornamelijk arduinen grafmonumenten en -zerken, enkele ijzeren kruisen.