Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

828 resultaten


ID: 307974 | Landschappelijk element

Talud met opgaande eiken en meidoorns

Overrepen (Tongeren)
Aan de zuidrand van Kolmontbos staat onderaan de helling een rij van een tiental imposante opgaande eiken op een talud. Aan de voet van het talud staat een relict van een meidoornhaag die sterk is doorgeschoten. De bomen- en struikenrij en de talud werden aangelegd om een eigendomsgrens te markeren.


ID: 307977 | Landschappelijk element

Holle weg

Overrepen (Tongeren)
Een holle weg doorkruist het Kolmontbos van zuidwest naar noordoost. Het betreft een vrij recht wegtracé dat dwars op de helling loopt en zich diep heeft ingesneden. Langs weerszijden van de holle weg werden Amerikaanse eiken aangeplant. Langs één zijde van de weg staat ook een rij van een vijftal knothaagbeuken. Vermoedelijk was dit een van de oude wegen die geïntegreerd werd bij de parkaanleg en inrichting van het Kolmontbos bij het kasteel op het einde van de 19de eeuw.


ID: 133119 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
De kasteeldreef bestaat uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg. De dreef is niet recht maar in een gebogen lijn aangelegd.


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.


ID: 131508 | Landschappelijk element

Cluster van knoteiken

Balenbergstraat (Tremelo)
Deze cluster van knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de Tremeloose, deelgemeente Baal. De bomenrijen vormen geen continue lijn, maar moeten gezien worden als verschillende rijen die verspreid van elkaar liggen. De bomen zijn een restant van een kleinschalig, door akkers gedomineerd landschap. De grootste knoteik heeft een stamomtrek van 2,18 meter op 1,50 meter hoogte en is 5 meter hoog (opname in 2009).


ID: 16990 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Eikenbrand

Houtemstraat 24 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor de stalvleugel; recent met schorren' verharde stoep voor het boerenhuis. Schuur als blikvanger vanaf straat wegens monumentale bedaking. Mooie inplanting midden weiland met een rij eiken, zie benaming, ten noordwesten; met wilgen afgezoomde rest van omwalling ten zuidoosten; ten zuidwesten en ten noordwesten, bewaarde wilgenrij nog verwijzend naar het beloop van de gedempte omwalling.


ID: 134143 | Landschappelijk element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34, Koningslosteenweg 77 (Vilvoorde)
Oranjerie, hoevecomplex met bijgebouwen en verschillende follies in een sinds 1956 stedelijk park, circa 200 hectare. Het park ontstond uit de samensmelting van drie landgoederen, waaronder één van de oudste landschappelijke, 'Engelse' parken van België (10 hectare), aangelegd rond 1780 door de bankier J.-J. Walckiers de Gammerages.


ID: 134141 | Landschappelijk element

Park van het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw

de Bavaylei 116 (Vilvoorde)
Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw, opgericht in 1848 en stelselmatig uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw; huidig gebouwenpatrimonium met hoofdgebouw en conciërgewoning uit 1931 ligt in landschappelijk park, circa 2 hectare, deel van een complex van circa 50 hectare proef- en oefenvelden, serres, boomgaarden; mogelijke sporen van een door Louis Fuchs in 1898 ontworpen tuinaanleg.


ID: 134135 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ravaart

Drie Kastelenstraat 32-38 (Vilvoorde)
Neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen en personeelswoningen gebouwd in de jaren 1860 in een grotendeels bebost domein van circa 24 hectare, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk aangelegd gedeelte van circa 16 hectare; permanente wateroverlast bemoeilijkt het behoud van de oude bomen, vooral beuken.


ID: 131521 | Landschappelijk element

Houtkantbegroeiing

Kasteelweg (Vleteren)
De houtkantbegroeiing, met meerdere onderbrekingen, strekt zich als buitenomtrek van een permanent graslandperceel en ook als oeverbegroeiing van een stelsel van grachten en waterlopen uit over een lengte van circa 1300 meter.