Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 36013 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteeltje

Bernstraat 32 (Gavere)
Kasteeltje, zetel van de heerlijkheid Asper ten Ede; heden nog achterin gelegen doch niet meer omgrachte hoeve, toegankelijk via een populierendreef, met een in het vierde kwart van de 19de eeuw vernieuwd woonhuis gebouwd op de oude motte en nieuwe bakstenen stallen ten westen.


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 36022 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hulstraat 2 (Gavere)
Achterin gelegen, alleenstaand herenhuis met omringende tuin en ijzeren toegangshek tussen vierkante bepleisterde hekpijlers met siervazen. Toegangsdreef met sparren vanaf het kerkplein. Fraai woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd circa 1890. Links aanleunende serre.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36188 | Bouwkundig element

Pastorie

Oude Pastorijstraat 13-19 (Gavere)
Oorspronkelijk volledig omgracht langgestrekt huis van vijf traveeën met één bouwlaag en strodak, opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, gelegen in het westen van de omgrachting, met groot bleekveld ervoor.


ID: 200750 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lange Munte

Staatsbaan (Gavere), Lange Munte (Oosterzele)
Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.


ID: 36191 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ten Edestraat 59 (Gavere)
Aan het einde van een populierendreef gelegen boerenwoning met omringend populierenbos, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Fraai ijzeren toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers, onder afzonderlijke zadeldakjes. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakhuisje in tuin rechts.


ID: 135375 | Landschappelijk geheel

Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek

Geel (Geel), Herselt (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Varendonk (Laakdal), Westerlo (Westerlo)
Het gebied, gelegen in de Zuiderkempen omvat de vallei van Grote Nete en haar fossiele bedding, met ten noorden een beboste paraboolduin met heiderelicten en de historische kern van Westerlo en ten zuiden een Diestiaanheuvel. Dit sterk gevarieerde landschap toont een mooi en coherent geheel tussen het quasi natuurlijke valleilandschap, meer ingerichte natuur- en cultuurlandschappen zoals de door dreven gekenmerkte bossen, het kasteel de Merode met omringend geometrisch en landschappelijk park, het agrarisch landschap rondom de Kaaibeekhoeve en het Riet met voormalige vloeiweidestelsel en het stedelijk landschap van Westerlo met 17de-eeuwse linde op een driehoekig marktplein omgeven door 19de-eeuwse burgerwoningen, kerk en dekenij.


ID: 300043 | Landschappelijk element

Kasseiweg Heide

Aardseweg (Geel), Heide (Retie)
De kasseiweg met recht tracé, aangelegd circa 1909, doorkruist het zuidelijk punt van Retie van oost naar west en eindigt net over de grens met de gemeente Geel.