Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 76614 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite Driscartmolen

Watermolenstraat 18 (Galmaarden)
Verlaten watermolen met prettig ensemble van gebouwen uit 18de doch vooral 19de eeuw. Molen en molenaarshuis met oudere maar verhoogde en aangepaste kern en bewaarde spuikom. Rondom weilanden met bomenrijen en relicten van historische voetwegen.


ID: 135212 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei tussen Welden en Gavere

Asper, Dikkelvenne, Gavere (Gavere), Zingem (Kruisem), Heurne, Mater, Welden (Oudenaarde), Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
Dit gebied bevindt zich tussen Welden (Oudenaarde) in het zuiden, Zingem in het westen, Meilegem (Zwalm) in het oosten en Dikkelvenne (Gavere) en Gavere in het noorden. Nagenoeg het volledige deel ten westen van de Schelde behoort tot het alluviale deel van de Scheldevallei. In dit meersenlandschap bevinden zich nog enkele afgesneden meanders. Aan de rechteroever behoren er delen van het gebied tot het Zuid-Vlaams heuvelland (zandleemsteek). Vooral tussen Gavere en Dikkelvenne is de oostelijke steilrand erg uitgesproken. De kouter te Welden ligt op een zandige opduiking. De Scheldevallei wordt gekenmerkt door kleine reliëfverschillen, dit zijn oeverwallen en zandige ruggen of opduikingen.


ID: 135239 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 36013 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteeltje

Bernstraat 32 (Gavere)
Kasteeltje, zetel van de heerlijkheid Asper ten Ede; heden nog achterin gelegen doch niet meer omgrachte hoeve, toegankelijk via een populierendreef, met een in het vierde kwart van de 19de eeuw vernieuwd woonhuis gebouwd op de oude motte en nieuwe bakstenen stallen ten westen.


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 36022 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hulstraat 2 (Gavere)
Achterin gelegen, alleenstaand herenhuis met omringende tuin en ijzeren toegangshek tussen vierkante bepleisterde hekpijlers met siervazen. Toegangsdreef met sparren vanaf het kerkplein. Fraai woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd circa 1890. Links aanleunende serre.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36188 | Bouwkundig element

Pastorie

Oude Pastorijstraat 13-19 (Gavere)
Oorspronkelijk volledig omgracht langgestrekt huis van vijf traveeën met één bouwlaag en strodak, opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, gelegen in het westen van de omgrachting, met groot bleekveld ervoor.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.