Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 48561 | Bouwkundig element

Villa Chantecler en conciërgewoning

Reynoutstraat 4-6 (Dendermonde)
Alleenstaand achterin gelegen villa van twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak uit 1913, te midden van fraai aangelegde en beboomde tuin, omheind door bakstenen muur en ijzeren hek tussen concaaf geplaatste bakstenen pijlers onder houten luifel. Bijhorend vrijstaand wagenhuis en stal. Conciërgewoning; kleine woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 48978 | Bouwkundig element

Kasteel Ramlot

Sint-Gillislaan 69 (Dendermonde)
Kasteeltje met bijhorend koetshuis, gedateerd op gevelsteen ANNO 1889. Vrijstaande villa met voortuin van de straat afgesloten door een fraai gesmeed ijzeren hekwerk met gietijzeren zuilen. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapellen, tussen aandaken op schouderstukken. Grote achterliggende beboomde tuin met voormalig koetshuis met paardenstallen, bijgevoegd in 1898.


ID: 48985 | Bouwkundig element

Villa Ritten

Smidsestraat 34 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens en stijlkenmerken dateert deze woning van circa 1913 met een zomerhuis van circa 1915, en werd ze gebouwd in opdracht van Maria Sidonia De Caluwe en aannemer Georges Ritte. De vrijstaande villa, met omgevende aangelegde tuin, is aan de straatkant afgesloten door hekwerk aan bakstenen pijlers met groen geglazuurde tegels en siervazen. Opmerkelijke en artistieke aankleding in art-nouveaustijl en enkele elementen in art-decostijl. Vooral de glas-in-loodvensters met zweepslagmotief en hoefijzervorm in de voor- en achtergevel zijn beeldbepalend. Volgens het opschrift werd dit glaswerk met pauwen- en bloemenmotieven gerealiseerd door "FRED. AERTS-FLORIJN EN ZN/ KUNSTGLASRAMEN-HAMME".


ID: 48582 | Bouwkundig element

Villa

Steenweg van Grembergen 17 (Dendermonde)
Villa in neotraditioneel getinte stijl gebouwd in 1921-1922. Kleine betegelde voortuin rechts afgesloten door ijzeren hekwerk. Rechts en achter grenzend aan jongere bedrijfsgebouwen van grote garage. Vrijstaande woning met L-vormig grondplan, van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende en deels afgewolfde zadeldaken.


ID: 48883 | Bouwkundig element

Villa van Theodoor Vermylen met tuin

Theodoor Vermylenstraat 15 (Dendermonde)
Villa, gebouwd als directeurswoning van de fabrieken Vermylen en gekadastreerd als nieuwbouw in 1912. Onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De villa bezit een dominant karakter en een zeer authentiek voorkomen. De omringende tuin vertoont een aanleg in landschappelijke stijl bepaald door diverse loofboomsoorten solitair en in groepen aangeplant. De voortuin wordt aan de noordwestelijke zijde afgesloten door een bak- en hardstenen omheiningsmuur met in het midden decoratief ijzeren hekwerk.


ID: 48835 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Van Langenhovestraat 20 (Dendermonde)
Brouwerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, vermoedelijk omstreeks 1900 of begin 20ste eeuw opgericht door brouwer Theophilus Van Assche nadat hij in 1899 in de pas aangelegde Van Langenhovestraat een eigen brouwerij opstartte. Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op gesinterde bakstenen onderbouw met hardstenen dekplaat; voetgangershek in de as van de voordeur. Links aansluitende gekasseide poortinrit met ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met dekplaat.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48844 | Bouwkundig element

Hoeve met olieslagerij

Vlietbergstraat 1 (Dendermonde)
Hoeve met voormalige olieslagerij met gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. Bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder.


ID: 84307 | Bouwkundig element

Baljuwhuis

Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.