Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 60257 | Bouwkundig element

Conciërgewoning bij weverij-spinnerij van A. Vandenberghe

Stasegemsesteenweg 1H (Kortrijk)
Conciërgewoning horende bij de voormalige weverij-spinnerij van A. Vandenberghe, opgericht in 1929 en gespecialiseerd in sponsartikelen.


ID: 60269 | Bouwkundig element

Weverij Bevernage

Stasegemsestraat 152 (Kortrijk)
Voormalige "weverij Bevernage", heden worden de gebouwen ingenomen door twee andere firma's. Weverij opgericht circa 1900 en werkzaam tot 1963. Bedrijfsgebouw en voormalige conciërgewoning waartussen muur met muurkapel en poort.


ID: 60395 | Bouwkundig element

Tapijtweverij BIC

Walle 113, 113A-G (Kortrijk)
Tapijtweverij BIC (Belgian International Carpet), voormalige weverij Devos (tot 1956). Fabriek bestaande uit verschillende bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een pleintje. Aan de straatzijde conciërgewoning van 1913, naar ontwerp van P. See (Parijs-Rijsel).


ID: 208780 | Bouwkundig element

Landhuis met neo-Lodewijk XVI-reminiscenties

Albert Bechetlaan 13-15 (Kraainem)
Vrijstaand landhuis met neo-Lodewijk XVI-reminiscenties, gelegen in grote omhaagde en omringende tuin en daterend van 1906. In de tuin twee achter elkaar gelegen dienstgebouwen, waaronder een éénlaagse conciërgewoning in dezelfde bouwstijl en afwerking als het landhuis.


ID: 201385 | Bouwkundig element

Klooster van de Visitatie

Hebronlaan 1-5 (Kraainem), Hebronlaan 33 (Zaventem)
Het klooster van de visitandinessen werd gebouwd in 1928-1930 door architect Paul Bellot in een opmerkelijke baksteenstijl; het klooster ligt op grondgebied Kraainem en Zaventem.


ID: 74324 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Geldstraat 12-16 (Kruisem)
Oorspronkelijk één hoevecomplex ingeplant in de knik van de straat met vroegere boerenburgerhuis, knechtenverblijf, grote schuur en stallen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Behouden gewitte bakstenen hekpijlers in het noordwesten.


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 74297 | Bouwkundig element

Rij bediendenwoningen

Kasteeldreef 2-8 (Kruisem)
Een rij lage boerenarbeiderswoningen die oorspronkelijk dienst deden als personeelswoningen van het kasteel van Nokere bevinden zich rechts bij de ingang van de kasteeldreef. De lichtgeel geschilderde huisjes met gepikte plinten onder pannen zadeldaken bezitten allen nog de blauw- en geelgeschilderde luiken verwijzend naar de bezittingen van het kasteel.