Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 86525 | Bouwkundig element

Devotiekruis

Abeelstraat (Tielt)
Devotiekruis geplaatst ten noordoosten van de erftoegang van de hoeve gekend als "Goed ter Meersch", vermoedelijk 19de-eeuws en naar verluidt verplaatst bij renovatiewerken aan de hoeve.


ID: 86565 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Deken Darraslaan (Tielt)
Gedenkteken ontworpen door de Tieltse kunstenaar-beeldhouwer Maurice Vander Meeren, opgericht in 1938 naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de stichting van het rusthuis-hospitaal door Joannes Marcellinus Darras (Lauwe, 1799 - Tielt, 1855). Natuurstenen stèle waarop bronzen reliëfplaat met profielportret van de stichter en afbeelding van het rusthuis-hospitaal op de achtergrond, waaronder inscriptie. Ervoor, losstaand houten kruis met opschrift.


ID: 86603 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop

Felix D'Hoopstraat (Tielt)
Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop. Oorspronkelijk geplaatst in de omgeving van de ouderlijke hoeve van Felix D'hoop aan de Deinsesteenweg, verplaatst in 1999 naar de huidige locatie aan "Den Bek". Opgesteld in rechthoekig bloemenperkje met natuurstenen dekplaten op bakstenen sokkel. Gietijzeren kruisbeeld met aan de voet natuurstenen gedenkplaat waaronder opschrift.


ID: 87014 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Haantjesstraat 1D (Tielt)
Kruisbeeld, gelegen in een plantsoen tegen de noordelijke zijgevel van woning nummer 1D. Bakstenen zijmuren met pannen zadeldak en centraal een gekruisigd Christusbeeld in gips op kruis.


ID: 86672 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hulstplein (Tielt)
Kruis, geplaatst tegen de oostgevel van de elektriciteitscabine in de noordoostelijke hoek van het park, maar oorspronkelijk bevond het zich aan de gevel van de weverij van Jean-Baptiste Vande Vyvere (1851) op de zuidwestelijke hoek met de Beernegemstraat. Christusbeeld op houten kruis onder overkragend en geschoord zadeldakje waarvan bebording afgezoomd door driepasmotief.


ID: 86703 | Bouwkundig element

Wegkruis

Kanegemstraat (Tielt)
Devotiekruis geplaatst aan de zuidzijde van de straat in de voormalige wijk "De Flessche" aan de grens met Kanegem. Gietijzeren kruis geplaatst op natuurstenen sokkel tussen vier gekandelaarde lindebomen.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 87130 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Keizerstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde. Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten. Verder een strooiweide met columbarium, kinderbegraafplaats, calvarie en drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn. Centraal een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 87218 | Bouwkundig element

Wegkruis

Maaistraat (Tielt)
Wegkruis, gelegen tegenover de erfoprit van hoeve nummer 31. Houten kruis met beeld van de gekruisigde Christus, afgedekt door een overkragend zadeldakje. Banderol met opschrift: "INRI".