Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 300024 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde opgaande eik

Vianebaan (Galmaarden)
Langs de Vianebaan en bij de perceelsrand van een weiland staat een opgaande eik. Deze boom heeft een omtrek van meer dan 3 meter en is vanaf de jeugdfase opgesleund. Dit is een snoei met de bedoeling om een takvrije, gave en lange stam te verkrijgen die als constructiehout kon dienen. De beeldbepalende boom is door zijn solitaire standplaats mooi en evenwichtig uitgegroeid.


ID: 132755 | Landschappelijk element

Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Blokstraat (Gavere)
De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Het enige wat nog rechtstaat uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf.


ID: 131633 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Bosstraat (Gavere)
Een eenzame opgaande eik staat aangeplant langs een losweg, Wittelingweg genoemd, die uitkomt op de Bosstraat. Hij is er geplant in de hoek van een kadastraal perceeltje en waakt er over de eigendomssituatie.


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 36118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Donatuskapel met linde

Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.


ID: 52283 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Dimpnakapel

Groenenheuvel (Geel)
Kruiskapel herbouwd in de eerste helft van de 17de eeuw en aan westzijde vergroot in 1721, terzelfder tijd afbraak van het kleinere Dimpnakapelletje. Kapelhof beplant met een rij opgaande rode beuk en linde.


ID: 301569 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Naast de Sint-Dimpnakapel te Zammel, staat een oude kapellinde, naar verluidt aangeplant in 1627. In tegenstelling tot andere imposante lindebomen (zoals de etagelinde in Westerlo) aangeplant rond dezelfde tijd, staat deze echter niet afgebeeld op oude kaarten. Het is dus twijfelachtig of deze linde werkelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert.


ID: 131570 | Landschappelijk element

Japanse notenboom in pastorietuin

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich in de tuin van de in 1752-1753 gebouwde pastorie van de Sint-Paulusparochie te Geetbets.


ID: 130802 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel

Drinkteilstraat, Hettelbergweg, Stwg op Kortenaken (Geetbets)
Aandenken aan een kleinbladige linde, relict van de oorspronkelijke beplanting rond een 16de-eeuwse kapel. De holle kleinbladige linde (Tilia cordata) (1) naast de Sint-Rochuskapel behoorde met 7,80 m stamomtrek tot voor kort tot de oudste bomen van België, en is wellicht even oud als de kapel.


ID: 134174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Loriers met tuin

Overbeekstraat 20 (Geetbets)
De villa werd in 1908 gebouwd door Arthème Loriers, één van de dorpsnotabelen (in 1923 voorzitter van het 'Bureel van Weldadigheid'), en is omgeven door een informele tuin van 70 are, waarin enkele verbazingwekkend dikke bomen zijn bewaard gebleven.