Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85043 | Bouwkundig element

Villa

Oude Laarnsesteenweg 14 (Wetteren)
Dieper gelegen art-decogetinte villa toegankelijk via centraal op de villa ingeplant kiezelpad; in 1929 gebouwd in opdracht van de fabrikant Achiel Eduard De Troy - Ledent uit Wetteren. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak, opgetrokken in bruine baksteen op een hoge plint met keldervensters.


ID: 85184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Voorde

Oudenhoek 36 (Wetteren)
Laat 18de-eeuwse grote semigesloten hoeve, niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778; op de gebouwen gedateerd 1778 en 1781. Huidige aan de straat palende hoeve samengesteld uit vier afzonderlijke hoevegebouwen in het vierkant opgesteld rondom een ruime gekasseide binnenplaats met ten noordwesten achterin gelegen vrijstaande boerenwoning.


ID: 85185 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 38 (Wetteren)
Hoeve nu bestaand uit een achterin gelegen in oorsprong oud boerenhuis en één lang bedrijfsgebouw aan de straat. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een gebouwenconfiguratie aan in U-vorm met achterliggend gebouw, volgens de Poppkaart later geëvolueerd tot een hoeve met gesloten aanleg.


ID: 85187 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 43 (Wetteren)
Grote gesloten hoeve met aan de straat, op de rooilijn vooruitspringende boerenwoning. Rechts aanpalend lager, L-vormig bedrijfsgebouw met brede poortdoorrit en stallen, grote hoge dwarsschuur ten zuidoosten op het achtererf. Als hoeve met losse bestanddelen opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78; vóór 1835 uitgebreid en geëvolueerd naar een aanleg overeenstemmend met de huidige.


ID: 85044 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B (Wetteren)
De voormalige hovenierswoning, in de zuidoostelijke hoek van het domein is in 1861 gebouwd. Aanvankelijk bestemd als hovenierswoning, remise en paardenstal, nu omgevormd tot meergezinswoning. Woning met U-vormige aanleg van één bouwlaag onder mansardedak. Centraal naar hekwerk en tuin georiënteerde grote koetspoorten verbouwd tot vensters.


ID: 85047 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Scheldedreef 42 (Wetteren)
Burgerhuis uit 1894 van uit vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak en afgescheiden van de weg door omhaagde voortuin.


ID: 85048 | Bouwkundig element

Dubbele woning met winkelruimte

Schoolstraat 16-18 (Wetteren)
Interbellumpand volgens bouwplan van 1932 ontworpen als dubbele woning met winkelruimte naar ontwerp van de Wetterse architect J. Michaut. Constructie van drie bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Voorgevel in art-decostijl met symmetrische opstand.


ID: 85050 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Schoolstraat 25-27 (Wetteren)
Ensemble van twee neoclassicistische enkelhuizen, schuin ingeplant met ondiep verhard voortuintje. Nummer 25 uit 1909 en nummer 27 uit 1910 naar ontwerp van architect Edmond Haché. Onderkelderde burgerhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen met een verschillende kroonlijsthoogte onder een geknikt zadeldak.


ID: 85051 | Bouwkundig element

Villa met waterreservoir

Schoorstraat 20 (Wetteren)
Villa met waterreservoir, voorheen bloemistenwoning Vercauteren. Woning met art-deco-invloeden, volgens bouwplan circa 1933 gebouwd op de plaats van een oudere woning, naar het ontwerp van architect Robert De Vloed uit Melle. Achterin gelegen bijgebouw bestaande uit wagenhuis en verankerd bakstenen waterreservoir van twee bouwlagen.