Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 71110 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lode De Boningestraat 41 (Wevelgem)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op plint van pseudo-bossage. Korfbogige vensters in pseudo-bossage omlijsting. Bovenvensters met decoratieve borstwering. Aangepaste begane grond met vernieuwde pui.


ID: 71111 | Bouwkundig element

Hoekpand

Lode De Boningestraat 44 (Wevelgem)
Beeldbepalend hoekpand uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verticaal geritmeerd door pilasters met guirlandes. Afgeschuinde hoektravee met getoogde muurnis met twee decoratieve hoornen des overvloeds. Verbouwde begane grond.


ID: 71112 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1901

Lode De Boningestraat 47 (Wevelgem)
Diephuis van 1901 zie gevelstenen met ANNO 1901. Diephuis met bakstenen trapgevel met sierankers. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk en eenvoudig entablement. Verdiept casement vermoedelijk oorspronkelijk met naam van het pand. Verbouwde begane grond.


ID: 71426 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Maalstraat 51 (Wevelgem)
In kern 18de-eeuwse hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), ingrijpend verbouwd in de jaren 1920. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels bekiezeld erf.


ID: 71427 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Maalstraat 80 (Wevelgem)
Hoeve uit het einde van de 19de eeuw, bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf. Ten noorden, woonhuis, gedateerd met gevelsteen "1897". Ten oosten, schuur van betonsteen en ten zuiden kleine stalletjes.


ID: 71753 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Maddensreke 1 (Wevelgem)
Klein arbeidershuisje van circa 1900. Eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Zadeldak met houten sierlijst.


ID: 308500 | Bouwkundig element

Amerikaanse houten woning

Marktstraat 78 (Wevelgem)
In oorsprong houten woning met 'porch', naar verluidt na de oorlog opgetrokken in de Menenstraat als 'kijkwoning'. Vermoedelijk werd deze woning tijdens de eerste naoorlogse jaren opgetrokken door Noord-Amerikaanse aannemers. De woning getuigt van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er na de Eerste Wereldoorlog een nijpend tekort aan woningen ontstaan was.


ID: 71114 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Marrem

Marremstraat 1 (Wevelgem)
Hoeve met semigesloten opstelling met ten noorden het sterk verbouwde en met nieuwbouw uitgebreide woonhuis, ten westen schuur vermoedelijk van 1929 met geïncorporeerd wagenhuis en ten oosten 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur en ten zuiden 18de-eeuwse toegangspoort met aansluitende stalvleugel. Ten noorden deels behouden omwalling aangeduid door knotwilgen. In 1943 verdwijnt een deel van de omwalling.


ID: 71805 | Bouwkundig element

Pastorie Wijnberg

Maurits Lauwersplein 4 (Wevelgem)
Pastorie Wijnberg, naar ontwerp van Dom Hans van der Laan en Jozef Lietaert, in dezelfde stijl opgetrokken als de Wijnbergkerk. Ommuurde pastorietuin.


ID: 71430 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Meerlaanstraat (Wevelgem)
Dieper in gelegen laag 19de-eeuws boerenarbeidershuis. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel, licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk en luikjes.