Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 300247 | Landschappelijk geheel

Valleien van de Molenbeek en Winge tussen Lubbeek en Sint-Pieters-Rode

Holsbeek, Nieuwrode, Sint-Pieters-Rode (Holsbeek), Lubbeek (Lubbeek), Houwaart, Sint-Joris-Winge (Tielt-Winge)
De beekvallei die door dit gebied van zuid naar noord loopt, is in het zuiden nog breed vertakt. Nabij Gempe komen de waterlopen samen en worden ze zowel Molenbeek als Winge genoemd. De beek stroomt af richting Kleerbeek en Horst, de vallei wordt hier aanzienlijk breder en vlakker en wordt ook wel de Hagelandse vallei genoemd. Deze brede vallei is gekend vanwege haar hoge ecologische waarde. Aan de beide zijden van de vallei loopt het landschap glooiend omhoog, oa. door de aanwezigheid van Diestiaanheuvels. Door het hele gebied heen komt bouwkundig erfgoed voor. Voornamelijk in het zuiden en noorden liggen een aantal grote hoevecomplexen. Kenmerkend voor de Molenbeekvallei zijn de vele kastelen dicht tegen de beek. Een landschappelijk gaaf geheel wordt gevormd door het kasteel van Horst en omgeving.


ID: 43593 | Bouwkundig element

Hof ter Winge

Bergestraat 101 (Holsbeek)
Bezijden de Wingebeek gelegen hoeve van het langgeveltype, boven de voordeur gedateerd. Oorspronkelijk volledig van leem gebouwd met zichtbare ankerbalken. Bakhuis van baksteen uit de 18de eeuw.


ID: 303039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bruyn

Chartreuzenberg 37-39, 37A (Holsbeek)
Landhuis De Bruyn kreeg het huidig uitzicht vooral in 1894, bij verbouwingen van een in 1800-1820 gebouwd buitenhuis. In zelfde bouwfase, bouw van dienstgebouw met "orangiehof, remise en stal". Links van het landhuis, rond gebouwtje uit 1867. De kasteelboerderij kreeg haar L-vormig grondplan in de 19de eeuw. Omgeven door park, aangelegd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, in landschappelijke stijl, circa 10 hectare; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 308956 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve 'Hondenhof'

Cleerbeek 5 (Holsbeek)
Kasteelhoeve in U-vormige opstelling, behorende tot het familiedomein van De Troostembergh en gelegen op een steenworp afstand van het kasteel van Cleerbeek. De hoeve bevat mogelijk een kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 43606 | Bouwkundig element

Pittehoeve

Dutselstraat 99 (Holsbeek)
Hoeve van middelgrote omvang, grosso modo ingeplant op U-vormig grondplan en voorafgegaan door een kastanjebomendreef. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen.


ID: 308959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Erembodegemstraat 5 (Holsbeek)
Hoeve met schuur in vakwerk, bakhuis en monumentale boom. De kern van de hoeve klimt op naar de eerste helft van de 18de eeuw. De woning bevat nog kenmerkende elementen van 18de-eeuwse hoevewoning. De schuur bevat een zichtbare constructie in vakwerk op een zwart geschilderde plint.


ID: 215704 | Bouwkundig element

Hooghuys met Mariakapel en hoeve

Hooghuis 3, 7 (Holsbeek)
Het Hooghuys wordt reeds vermeld in 14de-eeuwse documenten. Heden bestaat het uit een L-vormig volume minstens opklimmend tot de 17de eeuw, een langgerekt bakstenen dienstgebouw en een gedeeltelijk gesloopte en daarna sterk aangepaste 19de-eeuwse hoeve, in een ruime omhaagde en door eiken omzoomde tuin met deels bewaarde landschappelijke tuinaanleg.


ID: 43610 | Bouwkundig element

Koningshoeve

Horebeekstraat 3-5 (Holsbeek)
Middelgrote hoeve bestaande uit afzonderlijke gebouwen rondom het rechthoekige erf. Omheiningsmuur met duiventoren bekroond met windwijzer gedateerd 1834.


ID: 43596 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhof

Kortrijksebaan 55-59 (Holsbeek)
Vrij ruime hoeve gedateerd 1740 op de sluitsteen van de arduinen, van neuten en imposten voorziene rondboog inrijpoort. Baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen, kalk- en ijzerzandsteen. Aanpalende schuur op ijzerzandstenen sokkel, voorzien van een van 1731 gedagtekende rondbooginrijpoort.


ID: 308961 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kraaikant 71 (Holsbeek)
Langgestrekte hoeve uit de eerste kwart van de 20ste eeuw met mogelijk oudere kern. De hoeve wordt gekenmerkt door rode en gesinterde baksteen op een gecementeerde plint, decoratief metselwerk rond de vensters en een metalen latei met bloemmotief boven de poortdoorgang.