Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 212196 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijfstraat 11 (Pittem)
Verharde erfoprit, toegang gevend tot de hoeve, bestaande uit losstaande gebouwen rondom een erf in verharding en gazon. Ten noordwesten het boerenhuis, in rode baksteenbouw onder mansardedak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 212372 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Vliegveldweg 9 (Pittem)
Langs de straat gelegen hoeve in U-vormige opstelling, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten noorden van een begraasd erf een woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 212172 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterstraat 18 (Pittem)
Hoeve, bestaande uit boerenhuis en landgebouw met minstens 18de-eeuwse kern.


ID: 212175 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wielewaalstraat 20 (Pittem)
Voornamelijk bestaande uit eind 18de-, begin 19de-eeuwse gebouwen op oudere site, gelegen in de beekvallei ten noorden van de Zwartegatbeek. Leegstaand.


ID: 135154 | Landschappelijk geheel

Helleketelbos en omgeving

Poperinge, Watou (Poperinge)
Helleketelbos en omgeving ligt op de interfluviale kam tussen het bekken van de Vleterbeek en het bekken van de Heidebeek. Langs de helling zijn bronnen waarde beken ontspringen, dichtbij hun bron hebben ze een natuurlijke loop en zijn ze soms zeer diep ingesneden. Het Helleketelbos is een restant van een vroeg-middeleeuws bos. Het huidige bos bestaat uit percelen met loof-, naald- en gemengd bos. Het bos wordt omringd door landbouwland. Ten zuiden van het bos liggen nog enkele hopakkers. In het noorden en westen van het gebied zijn er percelen met hagen als perceelsrandbegroeiing, een relict van het vroegere bocagelandschap. De weinige bebouwing bestaat uit hoeves met losstaande gebouwen en omringd door een bomenrij en/of aansluitend een boomgaard. Net ten noorden van het Helleketelbos staat een klein landarbeidershuisje in vakwerk, het zogenaamde ‘Heksenhuisje’.


ID: 135166 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Vleterbeek en omgeving

Poperinge (Poperinge)
Dit gebied omvat de smalle beekvallei van de Vleterbeek tussen Abele en Poperinge en een klein deel van de vallei van de Winterbeek. De Vleterbeek heeft een zeer natuurlijke kronkelende loop met natuurlijke oeverprofielen. Langs de beek staan bomen en struiken die de loop visueel accentueren in het landschap. Bijna het gehele gebied ligt onder open akkerland gekenmerkt door een strook- tot blokvormige percelering. Door de afwezigheid van perceelsrandbegroeiing heeft dit landschap een vrij open karakter dat onderbroken wordt door de hopakkers die voor een visuele begrenzing zorgen.


ID: 201444 | Bouwkundig element

Hopast

Abeelseweg 232 (Poperinge)
De ast en de hoeve maken deel uit van het landschap 'Vleterbeek'. De site staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. In 1947 worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie.


ID: 30906 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelseweg 242 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken, L-vormig gegroepeerd rondom een met grint bedekt erf. Boerenhuis met tien staltraveeën links en dubbelhuis van een opkamertravee links en zes traveeën, onder een doorlopend zadeldak met drie laadluiken, uit de 19de eeuw. Dwarsschuur met erin opgenomen driedelig wagenhuis links en stal rechts, gedateerd 1902.


ID: 30909 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelestationsplein 20 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse bestanddelen onder zadeldak rondom een erf bedekt met grint, en beschaduwd door een appelboom.


ID: 30910 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelestationsplein 26 (Poperinge)
Hoeve gelegen ten zuidoosten van de Vleterbeek en nog deels omzoomd met doornhaag. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een begraasd erf met toegangshek aan straatzijde; omlopende stoepen van kasseien en bakstenen rondom het boerenhuis en de stal; erachter, putvaalt met bakstenen wanden.