Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61180 resultaten


ID: 45199 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Zuidlaan 36 (Zwalm)
Vroegere villa van dokter R.-A. Van Ceunebroeck gebouwd in 1949, sinds 1981 in gebruik als gemeentehuis. In 1988 achteraan uitgebreid met een polyvalente zaal.


ID: 45200 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidlaan 54-56 (Zwalm)
Voorheen woonhuis van twee bouwlagen uit eind 19de eeuw, vergroot en voorzien van nieuwe gevel circa 1930.


ID: 81127 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Achterhoek 2 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van gewitte baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Recente aanbouw aan de rechterzijde.


ID: 81128 | Bouwkundig element

Hoeve

Achterhoek 9 (Zwevegem)
Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend als site in 1770-1778. Nu hoeve bestaande uit al dan niet gekaleide volumes van rode baksteen onder zadeldaken golfplaten of pannen. Woonhuis van zeven traveeën, licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk en stalvleugel met steunbeer en klein nutsgebouw.


ID: 80835 | Bouwkundig element

Winkel in art deco

Albertstraat 12 (Zwevegem)
Art-decowinkel-woonhuis met een parement van gele baksteen, gemarkeerd door een rechthoekige erker en centrale verticaliserende pilaster met vlaggenmast.


ID: 81046 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Arteveldestraat 10 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1980 getypeerd door het merkwaardige volume en het materiaalgebruik van gecementeerde en houten muurvlakken onder hoogopgaand zadeldak bekleed met golfplaten.


ID: 81047 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Zichelen

Astenstraat 8 (Zwevegem)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande, al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. De verschillende volumes zijn al aangeduid op de kabinetskaart van Ferraris van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Westelijke erftoegang gemarkeerd door gecementeerde pijlers en ijzeren hek, woonhuis van zeven traveeën ten noorden, schuur ten oosten en stal ten zuiden.


ID: 80846 | Bouwkundig element

Hoeve met 19de-eeuws uitzicht

Avelgemstraat 109 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aansluitend bij het semigesloten type. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 als volledig omwalde hoeve met grosso modo gelijke opstelling als heden. Verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf, met verdiepte mestvaalt voor stalvleugel. Verhoogde stoep voor woonhuis en stalvleugel. Ten noordwesten boerenhuis met bepleisterde en beschilderde erfgevel op gecementeerde plint; negen traveeën. Straatgevel met twee opkamertraveeën links. Aflijnende geprofileerde bakstenen fries. Getoogde vensters met diefijzers. Ten noordoosten stalvleugel met bakstenen troggewelf tussen ijzeren I-balken; bakstenen vloer en slieten. Ten zuidoosten dubbele dwarsschuur met houten poort met klinket. Ten westen recentere stalvleugel met aansluitend wagenhuis. Ten noordwesten, buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 80847 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Avelgemstraat 117 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning van circa 1900. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel met aflijnend druiplijstje; paardenringen. Getoogde vensters met behouden schrijnwerk. Rechts, staldeur.


ID: 80848 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Avelgemstraat 131-141 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen van circa 1900 volgens spiegelbeeldschema. Verankerde bakstenen lijstgevels geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 137, met aangepaste muuropeningen. Laatste woning met gedichte deuropening.