Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 89468 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 8 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, in site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw. Eertijds met rechtstreekse toegang via de Lindestraat, thans slechts toegankelijk via de toegang tot het privédomein van nummer 6.


ID: 89627 | Bouwkundig element

Hoeve

Loverstraat 118 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, later opgesplitst in meerdere woningen. Minstens opklimmend tot 1763; in 1877 wordt een vergroting en opsplitsing -van het boerenhuis geregistreerd. Eenlaags volume van acht traveeën onder licht overkragend zadeldak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint.


ID: 89628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loverstraat 146 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit naoorlogse hoevegebouwen waarachter een oud boerenhuis omgevormd tot landgebouw, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Het huidige bouwvolume wordt reeds identiek afgebeeld op het primitief plan (circa 1830), de hoeve werd door de eigenaar, landbouwer Joannes Guillemin uit Sint-Baafs-Vijve, verpacht. Rond 1881 wordt ten oosten van het woonhuis een nieuw stalletje opgetrokken.


ID: 89624 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Loverstraat 7 (Wielsbeke)
Traditionele interbellumwoning, opgetrokken in 1933 in opdracht van Romanie Van Poucke uit Sint-Baafs-Vijve. Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Westgevel met beglaasd kapelletje met bekronend bakstenen kruis.


ID: 89625 | Bouwkundig element

Dorpswoning met restant van warmwaterroterij

Loverstraat 93 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning met restant van warmwaterroterij. Volgens kadaster wordt in 1898 door handelaar Alfons Blondeel uit Waregem een bestaand huis afgebroken om aan de straatzijde van het perceel een nieuw woonhuis op te trekken. In 1931 wordt door vlashandelaar Alfons Carlier achter een oudere vlaszwingelarij (verdwenen) een "kunstmatige roterij" gebouwd.


ID: 89563 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Meulebeeksestraat 21 (Wielsbeke)
Woonhuis volgens kadaster circa 1928 opgetrokken in opdracht van Adolf De Mey – Vanhulst, vlashandelaar uit Ooigem. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).


ID: 89564 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Meulebeeksestraat 35 (Wielsbeke)
Woonhuis met vlasschuur. Bouw van magazijn en zwingelarij in 1927 door vlashandelaar Adolf Van Mey – Vanhulst. Circa 1929 wordt een aanpalende woning gebouwd door vlaszwingelaar Octaaf en huishoudster Maria De Mey uit Ooigem.


ID: 89565 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Meulebeeksestraat 54 (Wielsbeke)
Woning uit 1930 met een verdiepte getrapte rondbogige inkom uit gele bakstenen en bovenlicht in glas in lood. Voorheen deel uitmakend van een samenstel met een vlasschuur, achtergelegen roterij en een ander woonhuis.


ID: 89629 | Bouwkundig element

Hoeve 't Blauw Kasteelke

Moerdijkstraat 2 (Wielsbeke)
Historische hoeve " 't Blauw Kasteelke" of "Goet Ter Mandere", met boerenhuis waarvan de kelders dateren uit de 13de eeuw.


ID: 89479 | Bouwkundig element

Vlasbedrijf

Molenstraat 104-106 (Wielsbeke)
Voormalig vlasbedrijf, bestaande uit naoorlogse woning met restant van een ouder woonhuis met gecementeerde gevel, aangeduid op het primitief kadaster, en achtergelegen naoorlogse vlasloods.