Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 26943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Classicistische pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Vroonstalledries 47 (Gent)
Volgens memoriaal gebouwd in 1768 in opdracht van bisschop Maximilianus Antonius van der Noot, bisschop van Gent in 1742-70, toen ook graaf van Evergem. Alleenstaand huis in ommuurde tuin afgesloten door een ijzeren hek tussen dubbele vierkante pijlers. Bakstenen gevel in classicistische stijl, dubbelhuistype in ossenbloedkleur geschilderd; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje.


ID: 24545 | Bouwkundig element

Classicistisch hoekhuis

Walter De Buckplein 1 (Gent)
Lodewijk-XVI-hoekhuis van twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Voorgevel van vijf traveeën: bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met licht uitspringende middenrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton. Zijgevel eveneens van vijf traveeën.


ID: 26144 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Zandberg 6 (Gent)
Classicistisch dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met plat dak, kern uit de 18de eeuw doch voorgevel gereconstrueerd naar ontwerp van architect K.M.J. Spruyt in het derde kwart van de 20ste eeuw.


ID: 26155 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Zandpoortstraat 27 (Gent)
Enkelhuis in Lodewijk XVI-stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Verankerde, bepleisterde en geschilderde lijstgevel, waarvan eerste drie linkertraveeën bekroond zijn met een driehoekig fronton.


ID: 26161 | Bouwkundig element

Herenhuis met muurscherm

Zandpoortstraat 41 (Gent)
Muurscherm van drie traveeën en één bouwlaag, volgens archiefstukken opgetrokken in 1762 voor ruime herenwoning ontstaan door samenvoeging van twee kernen uit de 17de eeuw en het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 18783 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zuidkaai 6 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, daterend van 1783, met bepleisterde en geschilderde Lodewijk XVI-gevel op natuurstenen plint.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 8343 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugstraat 6 (Geraardsbergen)
Laatclassicistisch getint breedhuis met drie traveeën, drie en een halve verdieping en een zadeldak, uit eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 8375 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Gasthuisstraat 2, Grotestraat 20A, Kattestraat 3 (Geraardsbergen)
Groot complex gelegen ten westen van de Markt en de Dender, tussen de Grotestraat, de Gasthuisstraat, de Kattestraat en de Meerstraat.


ID: 8593 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Kastanjestraat (Geraardsbergen)
Vernieuwde pseudo-basilikale kerk met omringend, ommuurd kerkhof met 20ste-eeuwse graftkens. Classicistische kerk van 1776, hernieuwd in 1971-1974 naar ontwerp van architect R. Borremans, gegevens vermeld op een gedenksteen in de kerk.