Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 51645 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.


ID: 88727 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsstraat 11A (Jabbeke)
Neogotische kerk die in 1871 werd opgetrokken naar ontwerp van de Brugse architect Antonius Verbeke (1828-1907). De architect toonde zich met deze kerk een trouwe aanhanger van de strenge neogotische stijlprincipes die in "Les vrais principes de l'architecture ogivale ou chrétienne" (1850) van Thomas Harper King worden uiteengezet en waarvoor hij de tekeningen verzorgde.


ID: 88778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Kerkeweg 1 (Jabbeke)
De Sint-Eligiuskerk is de parochiekerk van Snellegem en bestaat uit een combinatie van een romaanse en een neogotische kerk. De neogotische basilicale kerk werd in 1892-1893 gebouwd naast de 12de-eeuwse romaanse kerk, wat een heel ongewone optie was in de 19de eeuw. Het kerkhof is rondom beplant met een rij gekandelaarde leilindes.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 88847 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Vedastusstraat 69 (Jabbeke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Vedastus, centraal gelegen in de kleine dorpskern. De kerk bestaat uit een historisch oostelijk gedeelte en een neogotische uitbreiding in aansluitende stijl met toren, twee westtraveeën en een sacristie door architect William Curtis Brangwyn (1839-1907). Opvallend in Zerkegem is dat alle straten in de zuidelijke helft van de gemeente straalsgewijs van bij de kerk vertrekken.


ID: 13279 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Kerkeneind 19 (Kalmthout)
De huidige neogotische kerk werd in 1894-97 opgericht naar ontwerp van architect Louis Gife. Aan het koor sluit het kerkhof aan.


ID: 39858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhofsite

Bergstraat 58 (Kampenhout)
De laatclassicistische kerk met pseudo-basilicale aanleg bestaat uit een driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde klokkentoren tussen de zijbeuken en wordt voorafgegaan door een één travee diep, driezijdig gesloten koor met flankerende sacristieën.