2943 resultaten
ID: 125570 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 18-60 (Dendermonde)
Tegenover en horende bij het rijkswachtgebouw bevindt zich een tuinwijk met 22 rijkswachtershuizen. Dit geheel werd na de heraanleg van de laan in 1936-1937 en de slechting van de wallen op het voormalige Bastion IV gerealiseerd.
ID: 48969 | Bouwkundig element
Leopoldlaan 55 (Dendermonde)
De rijkswachtkazerne is een opvallend complex in baksteenbouw. Het omvat het beeldbepalende hoofdgebouw van circa 1876-1879, de vergroting uit 1936, de voormalige directeurswoning en een aansluitende muur met lisenen en baksteenfries die tot tegen de gevangenis doorloopt. Het hoofdgebouw werd door architect Van Kerkhove in de hem typerende stijl gebouwd.
ID: 48603 | Bouwkundig element
Mespelarestraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpspleintje. De éénbeukige kruiskerk gaat terug op een romaans zaalkerkje waarvan de oudste delen, beuk en koortje, zouden opklimmen tot het laatste kwart van de 12de eeuw. Als aanvankelijke parochiale begraafplaats, naar middeleeuwse traditie op een areaal rondom de kerk aangelegd, behield het kerkhof de ovale vorm die bij dorpskerken gebruikelijk was. Het kerkhof is begrensd door een lage bak- en natuurstenen muur.
ID: 48240 | Bouwkundig element
Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.
ID: 48861 | Bouwkundig element
Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.
ID: 48980 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ouburg 10 (Dendermonde)
Dokterswoning met kasteelallures in neoclassicistische stijl uit 1832. De monumentale villa bevindt zich op een ommuurd terrein met aan de straatzijde een gesmeed ijzeren hekwerk met poort, en met aan Ouburg een aangelegde voortuin met een waardevol bomenbestand. Het hoofdgebouw met dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De woning wordt aan weerszij begrensd door een haaks naar achter gelegen vleugel van twee bouwlagen met bekronende balusterborstwering.
ID: 48982 | Bouwkundig element
Ouburg 2 (Dendermonde)
De brouwerswoning is een opvallend en beeldbepalend herenhuis van circa 1880-1892 achter een door sierlijk gesmeed hekwerk afgesloten voortuintje. De bijhorende mooi aangelegde tuin is volledig ommuurd en deels met gesmeed hekwerk afgesloten en voorzien van de nodige aanhorigheden. Het voormalige koetshuis is gelegen links van het woonhuis; een vrijstaand dienstgebouwtje achter de woning was eertijds bestemd als stal. De aanhorigheden zijn opgetrokken in dezelfde materialen als het woonhuis en maken inherent deel uit van het wooncomplex.
ID: 48561 | Bouwkundig element
Reynoutstraat 4-6 (Dendermonde)
Alleenstaand achterin gelegen villa van twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak uit 1913, te midden van fraai aangelegde en beboomde tuin, omheind door bakstenen muur en ijzeren hek tussen concaaf geplaatste bakstenen pijlers onder houten luifel. Bijhorend vrijstaand wagenhuis en stal. Conciërgewoning; kleine woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.
ID: 48700 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoonaardebaan 56 (Dendermonde)
Pastorie naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman, daterend van 1841 en omgevende tuin Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; links aanpalende travee onder lessenaarsdak met haaks achteraan een lage aanbouw met galerij. Geplaveide toegangsweg, afgesloten door een fraai ijzeren hek met centrale kruisbekroning. Circa 1870-1871 wordt ook de remise gebouwd.
ID: 48855 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Singelweg 19 (Dendermonde)
De huidige pastorie wordt in 1909 opgetrokken in neotraditionele stijl naar ontwerp van bouwkundige Goethals, op de ommuurde lagergelegen site van de oude pastorie die reeds vermeld wordt in landboeken van 1664, 1737 en 1738 en aangeduid op het Primitief kadasterplan van 1817. De ommuurde grote tuin is zeer eenvoudig en bestaat uit een groot grasveld omgeven door populieren, struiken en naaldbomen.