1199 resultaten
ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.
ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.
ID: 74513 | Bouwkundig element
Korte Aststraat 14 (Kruisem)
Aan het kasteelpark palend, loodrecht op de straat ingeplant hoveniershuisje van het kasteel met karakteristiek geelgeschilderde gevels op gepikte plint, opklimmend tot begin 19de eeuw.
ID: 43955 | Bouwkundig element
Kruishoutemsesteenweg 11-13 (Kruisem)
Aanvankelijk gebouwd als twee woningen waarbij het linker deel dienst deed als meidenverblijf. Rijhuizen met voortuin, elk twee, tegenover elkaar verspringende traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, links met voorpuntgevel, van circa 1900.
ID: 74390 | Bouwkundig element
Markt 1 (Kruisem)
Oorspronkelijk gebouw van 1870-75 naar ontwerp van architect Theophile Bureau, opgetrokken in eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met links de raadzaal, rechts café en woning en vredegerecht op de bovenverdieping.
ID: 74320 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waregemsestraat 33-35 (Kruisem)
Circa 8 hectare groot domein met park en vijver in landschappelijke stijl ingeplant tussen de Waregemsestraat en de huidige Vijverdamstraat. Huidig landhuis gebouwd circa 1860 door V. de Kerchove de Denterghem, toenmalig burgemeester van Nokere.
ID: 89730 | Bouwkundig element
Gen. Eisenhowerstraat 1 (Kuurne)
Voormalige vlassite van de familie Sabbe bestaande uit een zwingelarij, schuren, burelen en conciërgewoning. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een erf met gekasseide oprit. In 1882 bouwde vlaskoper Leo Sabbe de woning op dit perceel, die in 1905 wordt geflankeerd door een magazijn en in 1906 wordt uitgebreid met een achterin gelegen vlasfabriek (zwingelarij), in opdracht van Cyriel Sabbe. Verdere uitbreiding van de site in de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 85510 | Bouwkundig element
Oude Vorstseweg 44 (Laakdal)
Boswachterswoning, herberg en tramhalte Het Paviljoen horend bij het ertegenover gelegen gelijknamige landhuis en opgericht in 1870.
ID: 54316 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 15-17 (Laarne)
Twee dorpshuisjes met 18de-eeuwse kern, naar verluidt voorheen twee knechtenwoningen van het naastliggende brouwershuis De Visscher. Lage woningen van drie en vier traveeën.
ID: 54308 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 2 (Laarne)
Classicistisch gebouw aan het dorpsplein gelegen ten noordwesten van de parochiekerk, beschermd als monument bij Regentsbesluit van 08.02.1946. Volgens archivalische gegevens en het jaartal op de voorgevel, in 1767 gebouwd als schepenhuis en herberg door Theodoor Jozef van Vilsteren, baron van Laarne.