Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 201318 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Heilig-Kruisplein 10 (Gent)
De parochiekerk Heilig Kruis werd opgericht in modernistische stijl in 1963-65 naar ontwerp van architect Paul Van Maele. De kerk op het rechthoekig perceel is omgeven door beplante grasperken. De georiënteerde zaalkerk onder plat dak is opgetrokken uit gewapend beton met een bekleding van witsteen op een plint van gebouchardeerde blauwe hardsteen. De betonnen klokkentoren bevat bovenaan een open constructie met drie klokken vervaardigd door het atelier Sergeys, met een eenvoudig metalen torenkruis op het plat dak.


ID: 301543 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster met omgeving

Holstraat, Hoogstraat, Rasphuisstraat (Gent)
Het Dominicanenklooster ligt heden ingeplant in een huizenblok omsloten door Hoogstraat, Holstraat en Rasphuisstraat. De neogotische bakstenen kapel in de Holstraat maakt onderdeel uit van de site. De omgeving wordt gevormd door doorgaans 19de-eeuwse herenhuizen.


ID: 20464 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 26502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Eligius en pastorie met tuin

Keiberg 1, Sint-Eligiusstraat (Gent)
Naar het noordoosten georiënteerde driebeukige basilicale kerk, opgetrokken in 1884 op de zogenaamde Keyberg nabij de Brusselsesteenweg, sinds 1892 zelfstandige parochiekerk. Bijhorende aangepaste pastorie van 1884 met ruime pastorietuin, gesitueerd ter hoogte van het koor.


ID: 26865 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs met kerkhof

Kerkdreef 11 (Gent)
Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Sober bak- en hardstenen gebouw onder zadeldak, omgeven door een ommuurd kerkhof, aan de Kerkdreef voorzien van fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. De plattegrond vertoont een driebeukig schip van zes traveeën met koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting.


ID: 25149 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Korenmarkt 15 (Gent)
Parochiekerk waarvan de bouw werd aangevat begin 13de eeuw, waarbij de eerste vier traveeën van het driebeukig schip met vierledige opstand tot stand kwamen; later in de 13de eeuw, aansluitende travee, transept, kruisingstoren en koor van drie traveeën. Verschillende aanpassingen in de daaropvolgende eeuwen. Nu basilicale kerk met kruisingstoren, driebeukig schip van vijf traveeën met zijkapellen, transeptarmen en driebeukig koor van vijf traveeën met zijkapellen, kooromgang en vijf transkapellen. Neogotische sacristie uit begin 20ste eeuw in het noordoosten.


ID: 26093 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de geschoeide karmelieten

Lange Steenstraat 16-18, Trommelstraat 1, Vrouwebroersstraat 6 (Gent)
De Geschoeide Karmelieten of Onze Vrouwenbroeders vestigden zich te Gent in 1272 en kochten in 1287 het refugium en het erf van de abdij van Cambron in de Lange Steenstraat waar ze hun klooster en kerk bouwden. Het geheel doet zich voor als een complex bestaande uit het Oude Pand met kerk en bijgebouwen uit de 14de tot 18de eeuw zijnde een geheel op onregelmatig grondplan. Het Nieuw Pand daarentegen werd in 1720 opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.


ID: 19428 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Heropbouw van de kerk in laatrenaissance-, vroege barokstijl aangevat in 1658. De barokke voorgevel dateert van 1720. De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van acht traveeën tussen zijbeuken met rechte sluiting en koor van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 26554 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lieven

Ledebergplein (Gent)
Driebeukige basilicale kerk naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, van vijf traveeën met uitspringend transept van twee traveeën, koor van drie traveeën met driezijdige koorsluiting, en uitgebouwde vierkante westelijke toren geflankeerd door twee slanke achthoekige traptorens. Bouw aangevangen in 1869 en in gebruik genomen in 1872.