Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 51026 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsstraat 137 (Hooglede)
Hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843), grosso modo behouden opstelling, de omwalling rondom het woonhuis is echter verdwenen.


ID: 51025 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stationsstraat 86 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met behouden opstelling van woonhuis en stal. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen rond begrind erf.


ID: 51032 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Torhoutstraat 33 (Hooglede)
Hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met U-vormige opstelling, heden L-vormig.


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.


ID: 135006 | Landschappelijk geheel

Kolonie Wortel

Wortel (Hoogstraten)
De rijksweldadigheidskolonie werd in 1822 gesticht, met als doel door werkverschaffing de armoede te bestrijden: wegen werden aangelegd, hoeves gebouwd, gronden ontgonnen op de heide. Het project mislukte en werd in 1842 stopgezet. Vanaf 1870 werd de kolonie van Wortel nieuw leven ingeblazen, in het kader van de beteugeling van bedelarij en landloperij. Nieuwe gebouwen werden opgericht. De afschaffing op van de wet op de landloperij in 1993 betekende de opheffing van de rijksweldadigheidskolonie van Wortel. Kolonie Wortel is een uniek voorbeeld van de inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Ze wordt gekenmerkt door een karakteristiek gebouwenpatrimonium en een compartimentenlandschap (grote open percelen gras- en akkerland wisselen af met bossen en struwelen, ingebed in een typische drevenstructuur in rastervorm). Plaatselijk komen nog heiderelicten en een paar vennen voor.


ID: 46712 | Bouwkundig element

Hoeve Constant

Achteraard 26 (Hoogstraten)
Woonstalhuis, schuur en stallingen van circa 1905.


ID: 46610 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Achteraard 28, 28A (Hoogstraten)
Ingeplante langgestrekte hoeve van één bouwlaag met woongedeelte van drie traveeën, stal van drie traveeën, dwarsschuur van twee traveeën, uit het eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 46713 | Bouwkundig element

Herberg / afspanning De Zeeman

Bergenstraat 1 (Hoogstraten)
L-vormige hoeve met huidig uitzicht overwegend opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 46714 | Bouwkundig element

Woonstalhuis en langsschuur

Bergenstraat 15 (Hoogstraten)
Sterk aangepast en verbouwd woonstalhuis met mogelijk tot de 18de eeuw opklimmende driebeukige langsschuur.


ID: 46597 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestandelen

Bergenstraat 21 (Hoogstraten)
Achterin gelegen oude hoevesite. Grondig vernieuwd woonstalhuis onder zadeldak uit 1908.