Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 89510 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Rijksweg 281 (Wielsbeke)
Interbellumwoning, thans in gebruik als restaurant. Volgens kadaster opgetrokken in 1931 voor garagist Andreas Desmet. In 1937 wordt de naastliggende garage bij kadaster geregistreerd.


ID: 89511 | Bouwkundig element

Burgerhuis Hoger op

Rijksweg 292 (Wielsbeke)
Bel-etagewoning, gebouwd in 1947 voor Follens - De Vlaminck. Kort daarna wordt de aanpalende woning met garage gebouwd (nummer 288). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in rode baksteenbouw onder schilddak in zwarte mechanische pannen (nok parallel met straat).


ID: 89512 | Bouwkundig element

Neoclassicistische dorpswoning met atelier

Rijksweg 295 (Wielsbeke)
Neoclassicistische dorpswoning met atelier, thans herberg "'t Glazen Dak". Op deze plaats wordt volgens kadaster in 1882 een nieuwe kleine éénlaagse woning gebouwd voor timmerman Jean Baptiste Vandenberghe. Vervolgens wordt vanaf 1884 het huidige grondplan weergegeven met haakse achterbouw en achtergelegen "werkwinkel", het kadaster vermeldt "agrandissement rural". Rond 1920 laat Jan Baptiste Deleersnijder een smidse aanbouwen aan de noordzijde.


ID: 89513 | Bouwkundig element

Portierswoning kasteel Ten Broucke

Rijksweg 300 (Wielsbeke)
Witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder haakse overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen; afdaken en dakvensters in leien gedekt. Verdwenen klokkentorentje en windveren van overkragende daken, vernieuwde goten en bebording.


ID: 89636 | Bouwkundig element

Villa

Rijksweg 31-33 (Wielsbeke)
Interbellumvilla, gebouwd rond 1933 in opdracht van gemeentesecretaris Modest Vanhoutte, tegenaan de westgevel van een bestaande woning die tot magazijn wordt omgevormd (verdwenen). In 1953 wordt de villa in twee woningen opgedeeld. Dieper gelegen vrijstaande woning van twee bouwlagen onder hoog oplopende schilddaken, met een voorgevel gekenmerkt door alternerend gebruik van rode en gele baksteen, siermetselwerk en licht verspringende gevelvlakken.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 89518 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Rijksweg 372 (Wielsbeke)
Woning van een vlashandelaar, vermoedelijk opgetrokken in de periode 1930-1935. Straatgevel in siercementering, met voegwerkimitatie en floraal motief op een van de muurdammen. Centrale driezijdige erker.


ID: 89519 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijksweg 407 (Wielsbeke)
Historische hoeve, bestaande uit een boerenhuis en hoevegebouwen die thans bij de naburige woning horen. Minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie voorkomen op de kaart van het tiende kanton, de "Gaverwyck", van het landboek van Wielsbeke (1720), binnen een omwalling met bos aan de noordwestzijde.


ID: 89638 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Rijksweg 47 (Wielsbeke)
Interbellumpand, volgens kadaster opgetrokken in 1927. Ten zuiden wordt een schuur gebouwd. Later wordt de woning uitgebreid door een winkelaanbouw aan oostzijde.


ID: 89520 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende vlasfabriek

Rijksweg 490-498 (Wielsbeke)
Neoclassicistische herenwoning uit 1875 met achterliggende vlasfabriek.