Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 89639 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Rijksweg 56 (Wielsbeke)
Burgerwoning, volgens kadaster gebouwd in 1875 in opdracht van onderwijzer Constant De Dyne, die ook eigenaar was van het oudere naastgelegen huisje.


ID: 89640 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Rijksweg 67 (Wielsbeke)
Woning met vlasschuur. In 1913 laat Gustaaf Wemel, handelaar te Sint-Baafs-Vijve, een nieuwe woning met naastgelegen schuur optrekken. De woning wordt vermoedelijk verbouwd tijdens de jaren 1940-1950.


ID: 89643 | Bouwkundig element

Landhuis met bijhorend koetshuis

Rijksweg 77 (Wielsbeke)
Landhuis met bijhorend koetshuis, daterend uit het einde van de 19de eeuw, verbouwd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89644 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met vlasschuur en magazijn

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 89647 | Bouwkundig element

Eclectische burgerhuizen

Rijksweg 95-97 (Wielsbeke)
Samenstel van eclectische woonhuizen, gebouwd circa 1911 voor Maurits, Alice, Arthur en Jozef Lambrecht, vlashandelaars en -landbouwers uit Wielsbeke. De dubbelwoonst krijgt in 1940 te leiden van beschietingen en obusinslagen, waardoor de achtergevels moesten worden hersteld.


ID: 89656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

St.-Bavostraat 19 (Wielsbeke)
Voormalige pastorie, thans in gebruik als museum "Demedtshuis". Gezien de slechte toestand van de oude pastorie (zie Priesteragiestraat) wordt er circa 1730 een nieuwe pastorie gebouwd, in de tuin bij het kerkhof ten zuiden van de kerk. Vrijstaand breedhuis onder pannen schilddak, gesitueerd tussen een oude Leiearm en de Sint-Bavokerk, van het kerkhof afgescheiden door een ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers. Ten zuiden aan de linkeroever van de oude Leiearm een beeldentuin met onder meer buste van A. Demedts.


ID: 89657 | Bouwkundig element

Onderpastorie

St.-Bavostraat 21 (Wielsbeke)
Voormalige onderpastorie, vanaf het einde van de jaren 1970 in gebruik als pastorie. Halfvrijstaand breedhuis afgescheiden van de straat door muurtje opgebouwd uit breuksteen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; rode mechanische pannen).


ID: 89655 | Bouwkundig element

Hoeve

St.-Bavostraat 9 (Wielsbeke)
Dorpshoeve, gelegen ten noorden van de kerk, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen, in geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen op een figuratieve kaart bij het renteboek van de baronie en heerlijkheid van "Inghelmunstre Vijfve" (1642).


ID: 89588 | Bouwkundig element

Dorpswoning

St.-Brixiusplein 12 (Wielsbeke)
Het volume gaat mogelijk terug op de oude vierschaar die er in 1559 wordt gevestigd ter vervanging van de oude vierschaar in het kasteel van Ooigem. Op het primitief kadasterplan wordt het noordelijke stuk als aparte woning aangeduid. In de loop van de 20ste eeuw wordt aan de noordzijde een stuk aangebouwd. Lange en smalle eenlaagsbebouwing van negen oorspronkelijke en drie nieuwere noordelijke traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 89526 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationstraat 12 (Wielsbeke)
Hoekwoning van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Circa 1911 laat Jan-Baptiste de Ghellinck d'Elseghem – Delebecque uit Wannegem-Lede op deze plaats een woning bouwen die een jaar later aan zuidelijke zijde wordt vergroot. In 1941 wordt het woonhuis na een bombardement heropgebouwd.