Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 132258 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Moleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud van een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout, opgaande bomen en knotbomen van gewone es, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, roos, kerspruim, gladde iep, zomereik, witte paardenkastanje, hakhout van gewone robinia, hakhout van gewone esdoorn en hakhout van hazelaar. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 131688 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mostert (Voeren)
De houtkant op een talud tussen twee weilanden bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, twee geknotte essen, meidoorn en zoete kers.


ID: 131690 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van veldesdoorn bij rand Veursbos

Mostert (Voeren)
De hakhoutstoof van veldesdoorn staat aan de oostelijke rand van een uitloper van het Veursbos. Aan deze bosgrens palen weilanden. De omvangrijke hakhoutstoof heeft een omtrek van 1350 cm. Het betreft een bijzondere soort voor hakhout.


ID: 131691 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mostert (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud tussen twee graslanden. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande zoete kers, boswilg, meidoorn en sleedoorn.


ID: 131693 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Mostert (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud tussen twee graslanden.


ID: 131695 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met hoekboom

Mostert (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee graslanden. Knotbomen en opgaande bomen van gewone es, knothaagbeuken en knotwilgen komen in de rij voor. De hoekboom is een geknotte gele bindwilg.


ID: 131696 | Landschappelijk element

Twee knotessen

Mostert (Voeren)
De gewone essen staan op de perceelsgrens tussen weilanden. Een knotboom heeft een omtrek van 319 cm en een knothoogte van 400 cm. De bomen zijn een restant uit een knotbomenrij.


ID: 131697 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Mostert (Voeren)
De opgaande es is aangeplant als hoekboom van een weiland. De boom, met een representatieve groeivorm, staat in de omgeving van een halfverharde weg.


ID: 131710 | Landschappelijk element

Gevlochten veekeringshaag

Mostert (Voeren)
De oude veekeringshaag van meidoorn bevat vlechtsporen. De haag staat op een talud aan de rand van een weiland.


ID: 304803 | Landschappelijk element

Knotessenrij bij hoogstamboomgaard

Mostert (Voeren)
De twee zware knotessen staan op de perceelsgrens van twee hoogstamboomgaarden bij de Hoeve Mostert. De bomen staan in een complex van historisch permanente graslanden die grotendeels vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris ononderbroken weilanden en hoogstamboomgaarden zijn. De perceelsgrens is vanaf de Poppkaart ingetekend.