Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61180 resultaten


ID: 81117 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 66 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken; gesloten opstelling rond een deels gekasseid - deels gebetonneerd erf. Al opgetekend circa 1846. Erftoegang via poortgebouw, straatgevel met muurkapel opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog met beeld van Christus aan het kruis. Woonhuis met bewaarde bakstenen stoep met visgraatmotief. Schuur, stalvleugel met behouden aalpomp en slieten en buiten het erf, nutsgebouw.


ID: 81371 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Vierkeerstraat 81-83 (Zwevegem)
Twee burgerhuizen uit het interbellum. Enkelhuizen met lijstgevel van gele ,nummer 81 en rode baksteen, nummer 83 met fries en decoratieve metselverbanden in de borstwering.


ID: 81118 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 82 (Zwevegem)
Historische hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vorm opgesteld rond een verhard erf. De site werd opgetekend in 1770-1778 en circa 1846 aangeduid als "Ferme Vanderschelde". Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Woonhuis met 18de-eeuwse kern onder hoogopgaand zadeldak. Erfgevel met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien met bewaard 19de-eeuws houtwerk. Schuur en stalvleugel uit de 19de eeuw.


ID: 81115 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Vierkeerstraat 9-11 (Zwevegem)
Arbeiderswoningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw als dubbelhuisjes met lijstgevel. Licht getoogde muuropeningen.


ID: 81372 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vierkeerstraat 99 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning als samenstel van twee dubbelhuizen met beschilderde bakstenen lijstgevel en met aflijnende getrapte fries.


ID: 81354 | Bouwkundig element

Meisjesschool van het gehucht De Gaai

Vinkestraat 26-28 (Zwevegem)
Meisjesschool opgericht in 1875-1876. Onderwijzerswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door fries met uitgelengd dropmotief. Beglaasde muurnis met heiligenbeeld. Aanpalende lagere klassenvleugel met zijpuntgevel met witgeschilderd naambord. In oorsprong vier venstertraveeën, heden twee. Gecementeerde straatgevel.


ID: 81355 | Bouwkundig element

Hoeve Sunny Hill

Vinkestraat 31 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoeve met erfoprit en losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Boerenwoning uit de jaren 1950, dubbelhuis met lijstgevel doorbroken door puntgevel. Zijgevel met muurnisje. Dwarsschuur uit het begin van de 20ste eeuw met wagenhuis. Stalvleugels en voorliggende verdiepte mestvaalt.


ID: 81357 | Bouwkundig element

Hoeve

Vinkestraat 37 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoevetje waarvan site al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse in 1779. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1883 volledig afgebroken en heropgebouwd. Losse bakstenen bestanddelen met vierkante opstelling rond gekiezeld erf en pannen zadeldaken. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen betonnen pijlers, boerenwoning met bepleisterde en beschilderde erfgevel. Eenvoudig schuurtje met korfbogige poortdoorgang, Stalvleugel met voorliggende verdiepte mestvaalt en wagenhuis.


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 81237 | Bouwkundig element

Hoeve

Wagenmakerstraat 15 (Zwevegem)
Historische hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met gesloten opstelling gegroepeerd rond een bekiezeld erf. De site is al aangeduid sinds 1770-1778. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) zijn het woonhuis, de schuur en de stalvleugel ten westen herkenbaar. Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met erfoprit via poortgebouw, woonhuis, dubbele dwarsschuur met aandak en uilengat en stalvleugels.