Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 131689 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje bij hoeve Mostert

Mostert 23 (Voeren)
De opgaande tamme kastanje staat op het erf van Hoeve Mostert. De alleenstaande boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Het is een van de omvangrijkste tamme kastanjes in de regio.


ID: 37966 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Mostert

Mostert 23-25 (Voeren)
In zijn huidige vorm een aaneenschakeling van gebouwen aan het erf, dat thans links, achter het woonhuis ligt.


ID: 132381 | Landschappelijk element

Drie opgaande okkernoten

Mulleke 1 (Voeren)
De bomenrij van drie opgaande okkernoten staat ten noorden van de watermolen Het Meuleke. De bomen staan op een grasland en hebben een mooie representatieve groeivorm. Ze zijn zeer omvangrijk en beeldbepalend.


ID: 131740 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij Lourdesgrot

Neubau (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud dat zich ten zuiden van de Lourdesgrot bevindt. Het is een talud op de steile valleihelling van de Remersdaalbeek. Reeds op de kaart van Vandermaelen is de houtkant op talud duidelijk aanwezig. Op alle latere 19de en 20ste eeuwse kaarten staat de houtkant gekarteerd. De gemengde houtkant bestaat uit een rijke laag essenhakhout. Andere soorten zoals hazelaar en zomereik zijn aanwezig. De houtkant werd aangelegd in functie van erosiebestrijding en houtopbrengst of loofvoedering.


ID: 131741 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij kruispunt

Neubau (Voeren)
De Kabinetskaart van de Ferraris geeft op deze plaats een wegkruis aan, het 'Winckerberg Krütz'. Ook op later kaartmateriaal zoals de kaart uit 1873 wordt op dit kruispunt van wegen door een wegkruis gemarkteerd. Nu staat het Winkerbergkruis een tiental meter verderop. De zeventien meter hoge opgaande zomerlinde markeert het historische wegenkruispunt. Door zijn positie boven op een heuvel is de boom uitgegroeid tot een beeldbepalend element in de regio.


ID: 131747 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als hoekboom

Neubau (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat in de perceelshoek van een voormalige hoogstamboomgaard bij hoeve Middelhof. De percelering van deze boomgaard is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris te zien. Op de 19de en 20ste eeuwse topografische kaarten is steeds een hoogstamboomgaard te zien. De afbakening van deze percelen gebeurde niet enkel door deze boom maar door een hele bomenrij, waarvan enkel dit exemplaar overgebleven is. Het was de verlandschappelijking van de administratieve grens tussen 2 percelen. Naast deze landschappelijke functie werd ook het hout van de knotbomen geoogst om te gebruiken als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131748 | Landschappelijk element

Opgaande linden als welkomstbomen

Neubau 1 (Voeren)
Twee opgaande linden horende bij Hoeve Neubau. De linden fungeren als welkomstbomen of afweerbomen. Zulke bomen werden aangeplant op het erf om bezoekers te verwelkomen maar vooral om het kwade af te weren. De bomen zijn een beeldbepalend element in de regio en vormen samen met de hoeve een eenheid.


ID: 131660 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde bij wegkruis

Nurop (Voeren)
Op de hoek van Nurop en Plankerweg staat een opgaande zilverlinde bij een houten wegkruis met een gietijzeren Christusbeeld. Op hetzelfde kruispunt staat ook een metalen wegwijzer. Dit ensemble staat bij een kruispunt van wegen op de westelijke rand van de Gulpvallei. De jonge boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131973 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag

Nurop (Voeren)
De geschoren gemengde haag staat op de perceelsgrens van een voormalig erf. De haag sloot het erf aan de zijde van de Gulpvallei af. In de haag staat een omvangrijke geknotte els.


ID: 304813 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Nurop (Voeren)
Op de historisch permanente graslanden van het gehucht Nurop bevinden zich op verschillende plekken hoogstamboomgaarden. Deze hoogstamboomgaard bestaat uit twee rijen fruitbomen en is omgeven door geschoren meidoornhagen als veekering. De hoogstamboomgaard is reeds op de Kabinetkaart van de Ferraris aangegeven. Ook op de latere 19de- en 20ste-eeuwse topografische kaarten is de hoogstamboomgaard ingetekend. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.