Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7116 resultaten


ID: 131679 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij veldkruis

Plankerweg (Voeren)
De opgaande linde staat bij een houten wegkruis. Het wegkruis is bevestigd aan een tak aan de stambasis. Zes zware gesteltakken die ongeveer op gelijke hoogte ontspringen zijn vermoedelijk ontstaan bij een historische knotbeurt. De linde is aangeplant op een kruispunt van wegen. Hij heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131680 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk als bosgrens

Plankerweg (Voeren)
De oude lange kaphaag staat op de perceelsgrens van weilanden. Het betreft een oude knotbomenrij die vermoedelijk ontstaan is uit een geschoren veekeringshaag. In de kaphaag komen oude hulststruiken en oude meidoornstruiken voor die restanten zijn uit oude veekeringshagen. De kaphaag van gewone haagbeuk heeft een bijmenging met brem, roos, gewone esdoorn en zoete kers. Knotbomen van gewone es met omtrekken tot 180 cm en knothoogte 200 cm, opgaande zomereiken komen eveneens voor. Dit lijnrelict is de oude bosgrens van het Dikkenbos.


ID: 131681 | Landschappelijk element

Natuurlijk geschoren mispel

Plankerweg (Voeren)
De zeer oude mispel staat op de perceelsgrens van twee weilanden. Het betreft een exemplaar dat laag vertakt en onderaan zijlings werd geschoren door het vee.


ID: 131683 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van een weiland. De geknotte haagbeuken hebben een omtrek van respectievelijk 243 cm, 132 cm en 216 cm. Daarnaast komt ook een veldesdoorn voor met omtrek 108 cm. De kaphaag is een relict van een grotere kaphaag. De kaphaag heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131686 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Plankerweg (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant op de kadastrale perceelshoek van een weiland. De hoekboom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131687 | Landschappelijk element

Kaphaag met knothaagbeuk op talud

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag staat op een talud op de perceelsrand tussen weilanden. De knothaagbeuken hebben omtrekken tussen 250 cm en 500 cm. Knotbomen en opgaande bomen van zomereik komen voor naast zoete kers, meidoorn, gewone hazelaar, opgaande es en hakhout van gewone esdoorn.


ID: 303737 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Plankerweg (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden en hoogstamboomgaarden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Teuven aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalende objecten in het Voerense landschap.


ID: 131967 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als erfafsluiting

Plankerweg 12 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit het erf met hoogstamboomgaard af.


ID: 215790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument  en vredesboom

Pley (Voeren)
Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat, hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Het beeld staat bij de gekandelaarde linde als vredesboom.


ID: 131720 | Landschappelijk element

Geschoren buxus bij hoeve

Pontus 1 (Voeren)
Het palmboompje is in de vorm van een grote bol geschoren. De topiary vormt een beeldbepalend object in de omgeving. De rondbladige buxus (Buxus sempervirens 'Rotundifolia') en aanpalende langgestrekte hoeve vormen al geruime tijd een historische entiteit. De representatieve groeivorm wordt behouden door een regelmatig scheerbeheer.