Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 60500 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Preisbergstraat 17 (Kortrijk)
Dieper in gelegen boerenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat); gewitte gevels op gepikte plint.


ID: 60501 | Bouwkundig element

Preisberghoeve

Preisbergstraat 33 (Kortrijk)
Historische hoeve reeds vermeld in het landboek van Aalbeke (1759-1762). Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 61072 | Bouwkundig element

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.


ID: 60571 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Linde

Processiestraat 70 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed ter Linde". Eerste vermelding in 1507 in een register "Acten en Contracten". In het Landboek Van Walle (1650) voorgesteld met een dubbele omwalling. De eerste omwalling omsloot het thans verdwenen kasteel, de tweede het kasteel en de hoeve. De hoeve vormde oorspronkelijk een gesloten complex met een tweeledige indeling: een zuidoostelijk opperhof met de thans nog nauwelijks herkenbare afgevlakte mote en ten noordwesten het nog bestaande neerhof.


ID: 60572 | Bouwkundig element

Hoeve Te Lours

Processiestraat 72 (Kortrijk)
De hoeve, voor het eerst vermeld in 1650, vormde het 3de achterleen van de heerlijkheid Te Walle. Open hoeve met vierkante opstelling bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf uit het einde van de 19de- begin van de 20ste eeuw. Ten noordwesten, het woonhuis gedateerd met gevelsteen "1907".


ID: 60784 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rijs

Roeselaarsestraat 46 (Kortrijk)
Dieper in gelegen hoeve met eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden boerenhuis en ten oosten schuur.


ID: 60146 | Bouwkundig element

Hoeve

Rollegemknokstraat (Kortrijk)
Voormalige hoeve met vernieuwd woonhuis. Behouden, vermoedelijk 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur geritmeerd door steunberen. Aangepaste muuropeningen. Zijpuntgevel met centrale steunbeer, vlechtingen en asemgaten.


ID: 60145 | Bouwkundig element

Verbrand Hof

Rollegemknokstraat 20 (Kortrijk)
Aangeduid als semigesloten hoeve met U-vormige opstelling in het landboek Kortrijk-Buiten van 1770. Zuidwestelijke erfoprit gemarkeerd door kapelletje. Huidige gebouwen dateren van 1925. Bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten noordoosten boerenhuis met opkamertravee links, ten oosten stalvleugel en ten zuidwesten schuur geritmeerd door vlakke steunberen.


ID: 61026 | Bouwkundig element

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.


ID: 60148 | Bouwkundig element

Hof Ten Houte

Ronksdreef 5 (Kortrijk)
Sterk aangepaste hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vervangt de oorspronkelijk 16de-eeuwse hoeve die bij "Patersmote" hoorde, het buitenverblijf van de paters Jezuïeten. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten zuidwesten boerenhuis van 1927.