Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 56676 | Bouwkundig element

Hoeve De Lange Schuure

Stuiverstraat 599 (Oostende)
Hoeve De Lange Schuure, opgericht midden 18de eeuw, getuigt als landbouwuitbating van de inpoldering van de historische polders van Oostende, met name van de Sint-Catharinapolder van 1744-1749. De hoeve wordt omgeven door historische graslandpercelen.


ID: 56681 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve 't Withof

Torhoutsesteenweg 617 (Oostende)
Hoeve, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als bestaande uit twee volumes, op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut uit het laatste kwart van de 19de eeuw slechts één gebouw. Langgestrekte 19de-eeuwse hoeve met onverhard erf.


ID: 56682 | Bouwkundig element

De Cafhoekhoeve

Torhoutsesteenweg 668 (Oostende)
Gelegen ten oosten van de Torhoutsesteenweg verscholen achter de rij grote nieuwe winkelcomplexen. Het jaartal "1635" op een balk wijst op een 17de-eeuwse kern; aangeduid als site op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Huidige hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van een verhard langwerpig erf. Verankerde witgekalkte baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 56636 | Bouwkundig element

Burgerhuis en aansluitend De Melkhoeve

Zandvoordedorpstraat 120-122 (Oostende)
19de-eeuws burgerhuis. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), met rechts doorgang. Links aansluitend, nummer 122 aan de hoek met de Kapittelstraat, zogenaamd "De Melkhoeve" met achterliggend erf; toegang via gietijzeren hek.


ID: 56638 | Bouwkundig element

Hoeve De Zande

Zandvoordestraat 549 (Oostende)
Hoeve "De Zande" (recente benaming). Deze hoeve getuigt van een vroege inpolderingfase van één van de historische polders van Oostende, met name de cireca 1626 definitief drooggelegde "Oude Zandvoordepolder". De huidige hoeve is ontstaan door verbouwingen en vernieuwingen in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, en heeft doorheen de tijd haar authentiek karakter van polderhoeve bewaard.


ID: 36620 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Achterdries 17 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve van het semigesloten type met gekasseid rechthoekig erf met ijzeren toegangshek aan overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers tussen de U-vormig opgestelde hoevegebouwen. Boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, mogelijk echter met oudere kern. Bakstenen bedrijfsgebouwen aan de oostelijke en westelijke erfzijde uit de 19de eeuw.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 9539 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekhoutstraat 23 (Oosterzele)
Leegstaande, gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een verwaarloosd, gekasseid erf.


ID: 36685 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boerestraat 22 (Oosterzele)
Aan de straat palende hoeve van het gesloten type. Gekasseide rechthoekige binnenplaats met gemetste mestvaalt in de zuidelijke hoek.


ID: 36755 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen en bijgebouwen

Boonakker 1 (Oosterzele)
Twee achterin gelegen boerenarbeiderswoningen met bijbouwen, naar verluidt oorspronkelijk horend bij de nabij gelegen landbouwstokerij Van de Velde, heden gerenoveerd tot eengezinswoningen. Landelijke baksteenarchitectuur met regionalistische inslag, gebouwd in begin 20ste eeuw.