2457 resultaten
ID: 2708 | Bouwkundig element
Stormsschranslaan (Duffel)
Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak.
ID: 12963 | Bouwkundig element
Kontichstraat 27 (Edegem)
In augustus 1681 opgericht in opdracht van Jan Baptist Gerardi en Catharina Eliaerts.
ID: 47938 | Bouwkundig element
Nieuwendorpe (Eeklo)
Neogotische bakstenen wegkapel onder leien dak. Herdenkingsstenen in plint naast de deur vermelden respectievelijk "Om uw bescherming O Maria dank oorlog 1940-1945" en "Ter herinnering aan het 50 jarig bestaan van dit Mariaoord 1895-1945".
ID: 47942 | Bouwkundig element
Oostveldstraat 1, 1A (Eeklo)
Heelkundig hospitaal opgericht 1906, naar ontwerp van Modeste de Noyette, uitgevoerd door aannemer Philibert Reychler onder leiding van stadsarchitect Frans Van Wassenhove Reeds in 1909 werd het terrein uitgebreid. In 1911 omgevormd tot psychiatrische kliniek voor vrouwen met nieuwe vleugel. In 1913 werd de vleugel aan de spoorlijn verlengd naar het noorden toe en een nieuwe kapel werd toegevoegd naar ontwerp van W.J. Poschen. Het uiteindelijke hoofdgebouw vertoont een naar het oosten geopende U-vorm, aan de noordzijde verlengd met een kapel.
ID: 47956 | Bouwkundig element
Pastoor Bontestraat (Eeklo)
Bakstenen wegkapel opgericht door pastoor Bonte in 1935, bij de voormalige hoeve nummer 62.
ID: 47979 | Bouwkundig element
Sint-Laureinsesteenweg (Eeklo)
Bakstenen wegkapel onder leiendakje, vermoedelijk opgericht in 1875 en recent wederopgebouwd naar oorspronkelijk model. Spitsboogvormige deur en vensters. Op witmarmeren altaar inscriptie "Heilige Maria bid voor ons".
ID: 8238 | Bouwkundig element
Daalstraat 2 (Erpe-Mere)
Hof ten Dale, reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen muur afgedekt met pannen. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak. In de tuin bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892.
ID: 8278 | Bouwkundig element
Dorent 32 (Erpe-Mere)
Resterende bakstenen hoevegebouwen van een oorspronkelijke grote gesloten hoeve met bijhorende, maar heden verdwenen jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw. Behouden boerenburgerhuis, opgevat als een volume van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Aan de straatkant, ten noordoosten van het voormalige erf, restant van de dwarsschuur. Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin.
ID: 8284 | Bouwkundig element
Gentsestraat (Erpe-Mere)
Kapel op achtzijdig plan met rechthoekig koortje onder piramidale spits met lantaarn, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met pseudosteunberen, bogenrij met spaarvelden en oculus en aflijnende baksteenfries.
ID: 8312 | Bouwkundig element
Keerstraat 255 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, diverse volumes, onder zadeldaken; gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, melkhuisje met voetgangersdeurtje. Eénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van zeven traveeën onder zadeldak, gedateerd 1823. In het voortuintje aan de straatkant, bakstenen Sint-Lambertuskapelletje onder zadeldak op rechthoekige plattegrond en driezijdige sluiting.