Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 48801 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Gillislaan 4 (Dendermonde)
Dubbelhuis twee bouwlagen met twee zichtgevels van drie en twee traveeën, onder snijdende zadeldaken tussen aandaken en voorzien van liggende dakkapellen, gedateerd 1921 en uitgevoerd in neostijl geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw.. Achterliggende tuin met bakstenen tuinmuren, links met ijzeren toegangshek.


ID: 48970 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Sint-Jacobstraat 26 (Dendermonde)
Architect Francis Derré realiseerde voor die periode één van de modernste gevangenissen van het land die op 14 augustus 1863 officieel in gebruik werd genomen en die tot op heden in gebruik is. De stervormige cellengevangenis lag geïsoleerd aan de stadsrand en werd pas later door gezinswoningen en bedrijven ingebouwd. Aan de Sint Jacobstraat gelegen monumentale voorbouw met hoofdgebouw en afsluitende hoge concave blinde muur verfraaid met plint, pseudoschietgaten, spitsboogpoort en uitspringende hoekpartij.


ID: 48854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Sint-Ursmarusstraat 98 (Dendermonde)
Pastorie van circa 1850 naar ontwerp van de Dendermondse stadsbouwmeester Johan Beeckman met voortuin achter een gemetselde en van traliewerk voorziene straatafsluiting. Neoclassicistisch bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Achter de pastorie gelegen bijgebouw, vermoedelijk de woning van de stalknecht met bijhorende paardenstal. Daarachter grote L-vormige pastorietuin met boomgaard, een oude paardenkastanje en rest van de omgrachting van de 17de-eeuwse pastorie.


ID: 48581 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Steenweg van Grembergen 11-13 (Dendermonde)
Stijlvol art-decogetint ensemble van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met villakarakter, naar verluidt gebouwd circa 1936. Vrijstaand gebouw met kleine voortuin afgesloten door laag muurtje met buisleuning tussen bakstenen pijlers.


ID: 48878 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Theodoor Vermylenstraat 4-18 (Dendermonde)
Ensemble van huizen samen gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. Een symmetrisch geheel vormend met twee middelste rijhuizen in spiegelbeeldschema en voorts volgens een repeterend schema gebouwde rijhuizen.


ID: 48883 | Bouwkundig element

Villa van Theodoor Vermylen met tuin

Theodoor Vermylenstraat 15 (Dendermonde)
Villa, gebouwd als directeurswoning van de fabrieken Vermylen en gekadastreerd als nieuwbouw in 1912. Onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De villa bezit een dominant karakter en een zeer authentiek voorkomen. De omringende tuin vertoont een aanleg in landschappelijke stijl bepaald door diverse loofboomsoorten solitair en in groepen aangeplant. De voortuin wordt aan de noordwestelijke zijde afgesloten door een bak- en hardstenen omheiningsmuur met in het midden decoratief ijzeren hekwerk.


ID: 48984 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Vijfbunderstraat 11 (Dendermonde)
Herenhoeve met ommuurde tuin met herenwoning in neoclassicistische stijl met dubbelhuisindeling. De woning werd in 1885 kadastraal genoteerd ter vervanging van een ouder en kleiner gebouw met dezelfde oriëntatie. Grote langsschuur met doorrit in baksteenbouw onder een pannen zadeldak en daarachter de het lager en smaller wagenhuis met twee steekboogvormige poorten.


ID: 48941 | Bouwkundig element

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


ID: 48856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Vlassenbroek 192 (Dendermonde)
De vrijstaande pastorie van Vlassenbroek ligt ten noordoosten van de kerk. Ze bevindt iets van de straat verwijderd en heeft een met hekwerk afgesloten ommuurde voortuin en open achtertuin. De pastorie was oorspronkelijk een gebouw van slechts één bouwlaag met een mansardedak dat minstens tot 1775 opklimt. Na de aankoop in 1876 werd het met een bovenverdieping verhoogd en voorzien van een uniforme bepleisterde voorgevel.


ID: 48967 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Zwijvickstraat 6-8 (Dendermonde)
Het voormalig Militair Hospitaal is een volledig ommuurd beeldbepalend complex gelegen in het centrum van Dendermonde. Het oudste gedeelte, ontworpen door architect Jan-Baptist Segers, bestaat uit drie parallelle panden rond twee binnenkoeren van de straat afgescheiden door een hoge muur met twee poorttoegangen. Door geldgebrek had men in 1865 de werken vroegtijdig moeten staken waardoor de derde vleugel niet afgewerkt was geraakt. Ten zuidwesten, ligt de tegenaan gebouwde jongere L-vormige vleugel met binnentuin, conciërgewoning, poortgebouw en afsluitingsmuur, opgetrokken enkele jaren na 1868, in dezelfde materialen, in eclectische stijl.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.