Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 13441 | Bouwkundig element

Oud gemeentehuis van Kontich

Gemeenteplein 7 (Kontich)
Rechthoekig gebouw in eclectische stijl van drie traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond, onder licht hellend zadeldak, gedateerd 1860 en naar ontwerp van Eugeen Gife.


ID: 91183 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Handzame

Handzameplein 1 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis gebouwd in 1903 door bouwmeester Thierry Nolf (Torhout). Hersteld na de Eerste Wereldoorlog naar het oorspronkelijke ontwerp. Eclectisch gebouw met neogotische inslag.


ID: 91189 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen

Handzameplein 11 (Kortemark)
Herenhuis met imposante achterliggende bedrijfsgebouwen. Voormalig gemeentehuis/ herberg met achterliggende brouwerij. Eerste weergave op de Ferrariskaart (1770-1778), namelijk bebouwing op plaats van huidig woonhuis en achterliggende bebouwing gevat in een vierkante omwalling. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is huidig woonhuis opgetekend samen met drie achterliggende vrijstaande gebouwen binnen een driezijdige omwalling.


ID: 91088 | Bouwkundig element

Herenhuis Aurora

Stationsstraat 68 (Kortemark)
Herenhuis "AURORA" zie opschrift. Oorspronkelijk woonhuis van de familie Talpe, sinds 17 juni 2000 officieel in gebruik als gemeentehuis na grondige renovatie. De naam "Aurora" verwijst naar de conservenfabriek die Aimé Talpe in 1907 opricht in de Amersveldestraat (zie Amersveldestraat). Volgens het kadaster is het huis in 1899 gebouwd door de Kortemarkse brouwer Bonte-Rommelaere.


ID: 91104 | Bouwkundig element

Brandweerarsenaal uit de jaren 1960

Torhoutstraat 36 (Kortemark)
Brandweerarsenaal uit de jaren 1960. Dit arsenaal wordt volgens het kadaster in 1966 gebouwd na afbraak van de oude gemeenteschool. Roodbakstenen gevel in traditionele stijl. Links, markerend keramisch mozaïek met afbeelding van haan met brandweerattributen die op ladder kruipt.


ID: 91336 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Werken

Werkenplein 11 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Opschrift "GEMEENTEHUIS" boven het portaal. Voor het gebouw ligt een roepsteen. Vrijstaand geelbakstenen (sierankers) dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), dakvensters onder schilddakjes (leien) en afboordende gootlijst op klossen.


ID: 91470 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Zarren

Zarrenplein 1 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis, circa 1925 gebouwd naar ontwerp van architect Jerome Deboutte (Ardooie, geboren te Zarren in 1883, zoon van de vroegere burgemeester Alfons) (zelfde architect als van de Sint-Dionysiuskerk). Jaaraanduiding "ANNO"/ "1925" in de 'representatieve gevel' aan het Zarrenplein. Beeldbepalend hoekpand zowel voor het Zarrenplein als voor de Esenstraat.


ID: 302559 | Bouwkundig element

Dorpskern Miskom

Heerbaan, Kazemelkstraat, Miskom-Dorp (Kortenaken)
Een grote openheid met het alom aanwezige zicht op de neogotische kerktoren als baken, een weinig gestructureerde, los verspreide bebouwing in een omkadering van door landelijke wegen doorsneden akkers en laagstamboomgaarden karakteriseert het landelijk karakter van de dorpskern van Miskom.


ID: 32236 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Guigoven en gemeenteschool

Brandstraat 3-7 (Kortessem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 32358 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vliermaalroot en gemeenteschool

Fonteinstraat 9 (Kortessem)
Dubbelhuis uit begin 20ste eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.